FHM stoppar covidvaccin för personer under 31 år – risk för biverkningar

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Arkivbild. © Foto: VisbyStar (CC BY-SA 4.0)

Folkhälsomyndigheten ändrar nu sin rekommendation gällande covidvaccinet Nuvaxovid och säger att det inte ska ges till personer som är under 31 år. Beslutet gäller från och med idag, uppger man i ett pressmeddelande.

Folkhälsomyndigheten meddelar nu att det proteinbaserade covidvaccinet Nuvaxovid, som tillverkas av Novavax, inte bör ges till personer som är 30 år eller yngre.

Detta på grund av data från Australien som visar på en ökad risk för hjärtmuskelinflammation och hjärtsäcksinflammation.

Datan ”pekar mot en ökad förekomst framför allt hos yngre i samband med vaccination med Nuvaxovid”, skriver myndigheten i sitt pressmeddelande.

Den nya rekommendationen görs av ”försiktighetsskäl”, påpekar man, och gäller tills mer information finns tillgänglig.

– Vi följer läget noga och inväntar mer data. Men den som är yngre och nyligen vaccinerad med Nuvaxovid behöver inte vara orolig. Risken är väldigt liten och man kan fortsätta med nästa dos med ett annat vaccin, säger Sören Andersson, chef för enheten för vaccinationsprogram.

Folkhälsomyndigheten tycker att personer som är under 31 år i stället ska ta ”vaccinet” Comirnaty från Pfizer/BioNTech.

Beslutet gäller från och med idag den 2 november.

I början av året kunde man läsa i media att ”Novavax proteinvaccin ska få skeptiker att tänka om” och att ”FHM hoppas nu de ovaccinerade personer som varit skeptiska mot den relativt nya mRNA-tekniken nu ska våga vaccinera sig”, skrev lifesciencesweden.se.

– Det är viktigt att alla som omfattas av rekommendationerna och kan vaccinera sig mot covid-19 gör det. Det är och förblir det viktigaste verktyget för att hålla pandemin under kontroll, och vaccinet skyddar både dig själv och andra. Nu har vi både mRNA-vaccinerna och ett proteinbaserat vaccin, de är alla säkra och effektiva, sade dåvarande statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

Folkhälsomyndigheten hoppades i mars 2022 att Nuvaxovid skulle få ”ytterligare grupper i samhället att vaccinera sig mot covid-19”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program