Farage hade fel ”värderingar” – därför stängdes hans bankkonton, uppger han

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Nigel Farage fick sina bankkonton avstängda av Coutts bank eftersom hans åsikter inte stämde överens med bankens värderingar, uppges dokument visa som Farage begärt ut från en ryktesriskkommitté, rapporterar The Telegraph.

Det var i juni som den tidigare Brexitledaren Nigel Farage i ett filmklipp avslöjade att han fått sina bankkonton avstängda.

Exakt varför kunde han först inte säkert säga. Men nu säger han att han begärt ut ett 40 sidor långt dokument från bankens anseendekommitté.

Dokumenten visar, enligt Farage, att han stängts av på ”personliga och politiska grunder”, skriver han i en artikel i The Telegraph.

Kommittén ansåg inte det var förenligt att tillhandahålla hans konton ”med tanke på hans offentligt uttalade åsikter som var i strid med vår position som en inkluderande organisation”, står det bland annat i rapporten enligt The Telegraph.

”Detta var inte ett politiskt beslut utan ett centrerat kring inkludering och syfte”, hävdas det.

Farage kallar dokumentet för en ”Stasi-liknande övervakningsrapport”.

Avstängningen hade ingenting med hans ekonomi att göra, säger han. Han ansågs tvärtom vara en positiv finansiell bidragsgivare till banken.

”Månatliga presskontroller gjordes på mig. Mina sociala mediekonton övervakades. Allt som betraktades som ’problematiskt’ spelades in. Jag var övervakad”, skriver han.

Till exempel dokumenterades hans vänskap med den serbiska tennisspelaren Novak Djokovic. Likaså att han retweetat ett inlägg med komikern Ricky Gervais. Både Brexit och Ryssland nämns ett stort antal gånger, berättar Farage. Banken kunde dock inte hitta någon direkt koppling till Ryssland. Han påstås också vara ”rasistisk och främlingsfientlig”.

Hans åsikter om Donald Trump, invandring, klimatfrågan och vaccin ska också ha spelat in, skriver han på Twitter.

Det mest extraordinära i rapporten, tycker Farage, är formuleringen att han ”inte anpassar sig till [bankens] åsikter”. Han ansågs inte stödja mångfald och bankens syfte, ”som om Storbritannien är en politisk regim och jag är en dissident”, skriver han i The Telegraph och fortsätter:

”Tyvärr är Coutts inte ensam i sin strävan att rensa borta någon som anses vara ’oacceptabel’. Jag har förvägrats ett konto av tio andra banker. Det finns nu lite eller inga möjligheter att jag kommer att ha ett brittiskt bankkonto igen.”

Samtidigt varnar han för att du kan vara nästa som får dina bankkonton avstängda, för att du av banken anses ha fel värderingar.

– De är mer bekymrade över att sätta upp regnbågsflaggor och att vara populära på middagsbjudningar än att göra pengar, säger Nigel Farage i ett nytt filmklipp.

– Så låt oss vara tydliga. Beslutet att göra sig av med mig var inte finansiellt, utan för att jag på något sätt inte stämmer överens med deras värderingar. Bankerna räddades av oss, har en plikt att drivas med vinst som ett kommersiell företag, men nej, de ska vara den moraliska grindvakten för alla. Detta efter vänsterns marsch genom den offentliga och privata sektorn som vill förändra hur världen fungerar. Detta har lett oss hit.

Han berättar också att han blivit kontaktad av många andra som fått sina konton i banker avstängda.

Enligt Nigel Farage är väst nu på väg att hamna i ett diktatoriskt socialt kreditsystem liknande det i Kina, där bara de med ”rätt” åsikter tillåts att verka fullt ut i samhället.

Det har i BBC tidigare hävdats att bankens beslut var ”kommersiellt”, och att Farage inte nådde upp till den ekonomiska gräns som krävs för att ha ett konto. Men detta är ”lögn” och hans konto var i realiteten ”kommersiellt gångbart”, påstår nu Farage i sin senaste kritik mot banken.

”Vår förmåga att svara är begränsad av våra skyldigheter om klientkonfidentialitet”, har banken sagt i ett svar enligt BBC.

Se:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program