Fångutbytet: Lesbisk basketspelare mot ökänd rysk vapenhandlare

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Viktor Bout, Brittney Griner. Foto: U.S. Government (Public domain)/Lorie Shaull

Ryssland och USA har nu genomfört ett fångutbyte på hög nivå med två kända namn: den ryska vapenhandlaren Viktor Bout och den amerikanska WNBA-stjärnan Brittney Griner. En amerikansk marinsoldat fick stanna kvar i ryskt fängelse.

USA och Ryssland har fullbordat ett nytt fångutbyte.

USA fick basketspelaren Brittney Griner, som suttit fängslad i Ryssland sedan i februari dömd till nio års fängelse för narkotikasmuggling. Ryssland fick Viktor Bout – känd som ”Dödens köpman” – som avtjänade ett 25-årigt fängelsestraff i USA för vapenhandel.

Viktor Bout är den ökände vapenhandlare som filmen Lord of War från 2005 baserades på. Filmens huvudkaraktär Yuri Orlov, spelad av Nicolas Cage, ska delvis vara baserad på just Bout.

Enligt CBS rapporterades tidigare att den amerikanska marinsoldaten Paul Whelan, dömd till 16 års fängelse i Ryssland för spionage, också skulle ingå i utbytet. Men i slutändan blev det alltså bara Griner som fick komma hem till Amerika.

– Som resultat av de ansträngningar som gjorts lyckades vi komma överens med den amerikanska sidan om att ordna ett utbyte av Viktor Bout mot Brittney Griner. Den ryska medborgaren har återförts till sitt hemland, säger ryska UD enligt Tass.

Utbytet genomfördes på en flygplats i Abu Dhabi under torsdagen.

Enligt NBC är Griner, som är lesbisk, ”en legend i HBTQ-sporthistorien”. Ryssland har nyligen förbjudit all ”HBTQ-propaganda” i landet.

– Hon är säker. Hon är på ett plan. Hon är på väg hem efter månader som orättvist fängslad i Ryssland, hållen under outhärdliga förhållanden, säger USA:s president Joe Biden i ett uttalande.

I sociala medier är alla inte riktigt nöjda med fångutbytet.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program