Få ”vaccinerade” i fattiga länder – så Sverige skickar dit miljontals doser

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Kerstin Roberts/U.S. Marine Corps

Sveriges regering har i dag beslutat att donera en miljon doser ”vaccin” mot covid-19. Detta är ”livsviktigt”, påstår regeringen i ett pressmeddelande.

Ulf Kristerssons regering har nu beslutat att ”donera” en miljon doser av Pfizer/BioNTechs så kallade covidvaccin till det globala vaccinsamarbetet Covax.

Doserna går till låg- och medelinkomstländer.

”Sverige har därmed donerat totalt drygt 15 miljoner doser och bidragit med över två miljarder kronor till globala vaccininsatser mot covid-19. Detta arbete räddar liv och skapar förutsättningar för mer jämlik hälsa”, skriver regeringen.

Även den förra regeringen donerade alltså en massa vaccin till bland annat Afrika.

Och regeringen är beredd att donera ännu fler doser.

– Vårt stöd till Covax är livsviktigt, hävdar bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M).

– Tack vare Sveriges donation kan invånare i låg- och medelinkomstländer ges påfyllnadsdoser med samma typ av vaccin som ingår i den pågående svenska vaccinationskampanjen.

Enligt regeringen har bara 23 procent av invånarna i låginkomstländer tagit covidvaccinet, och ”trots att vaccinationstakten ökat de senaste månaderna förblir den väsentligt längre än i höginkomstländer”. Men över hela världen har hittills totalt 12,8 miljarder doser administrerats. Varje dag ges fyra miljoner doser runt om i världen.

Samtidigt försäkrar regeringen att leveranserna till andra länder inte påverkar svenska folkets möjlighet att spruta in mer av Pfizers substans i sina kroppar.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program