Expo ett sätt för staten att kartlägga politiska motståndare: ”Sköter den rollen”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Verksamheter som Expo är ett sätt för staten att kartlägga politiska rörelser som man anser utgöra ett hot. Efter bland annat IB-affären insåg man att ”det räcker att sätta på sig journalisthatten så kan man bedriva samma typ av förföljelser under utgivningsbevis och journalistikens alla befogenheter”. Det säger opinionsbildaren och journalisten Christian Peterson, som själv är kartlagd på Expos hemsida, till Swebbtv.

Det är i den senaste Lördagsintervjun som Mikael Willgert intervjuar Christian Peterson, som driver projektet Förtalsombudsmannen.

Där pratar Peterson bland annat om Expo, som numera inte bara inriktar sig på påstådd ”rasism” utan även ger sig på personer kritiska till covidvaccinet och globalisternas klimathysteri.

Hur kommer det sig att Expo även fokuserar på sådana personer?

– Dels är det ju för att samma personer som kritiserar invandringen även kritiserar andra saker, som klimatet och om vaccineringen var så bra, säger Christian Peterson i Swebbtv och fortsätter:

– Förr i tiden hade man ju Säkerhetspolisen som kartlade politiska rörelser som man såg som ett hot mot staten, och så kom IB-affären. Sen så insåg man inom vänstern att det räcker att sätta på sig journalisthatten så kan man bedriva samma typ av förföljelser under utgivningsbevis och journalistikens alla befogenheter. Det har ju lett till att Expo delvis är finansierat av skattemedel. De får flera hundra tusen genom länsstyrelsen och så vidare. Det är olika bidrag som man hittar på. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) med flera. De sköter den rollen. När någon behöver hängas ut så har de ju redan kartlagt den personen under lång tid.

Expo påstår sig vara journalister, men för ett tag sedan inledde man ett samarbete med Acta Publica, som är exklusiv återförsäljare av Expos dom- och förundersökningsarkiv.

– Det är gamla vänsterextremister, har SD-ledaren Jimmie Åkesson tidigare sagt om Acta Publica.

Så här kan man läsa på Acta Publicas hemsida:

”Sedan 1995 har Stiftelsen Expo byggt upp en unik och omfattande kunskapsbank över grupper och individer knutna till svensk högerextremism. Det är utan konkurrens Nordens största samling i sitt slag. I Expos omfattande dom- och förundersökningsarkiv finns cirka 15 000 domar och förundersökningsprotokoll från tidigt 1970-tal till idag.

– Expo och Acta Publica har ett samarbete där man i en tilläggstjänst inom Acta Publica även ger tillgång till Expos domregister, som sträcker sig tillbaka till 1960- och 70-talet fram till nu, av sådana som de stämplar som högerextremister, fortsätter Christian Peterson i Swebbtv.

– Då marknadsför de det här till arbetsgivare och så vidare. Att man först säger att man är journalist och säger att man granskar några, och sen säljer gamla domar i syfte att få folk sparkade, det liknar ju mer Expos metoder som de hade på 1990-talet.

Se hela programmet:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program