EU:s utrikeschef: Väst kommer ”förinta” Rysslands armé

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Josep Borrell. State Department photo by Ron Przysucha/ Public Domain

Om Ryssland använder kärnvapen i Ukraina kommer EU och Nato att svara mycket kraftfullt. Inte med kärnvapen, men ändå så kraftfullt att ”den ryska armén kommer att förintas”, sade EU:s utrikeschef Josep Borrell i ett tal idag.

Det var under ett tal vid European Diplomatic Academy på torsdagen som EU:s utrikeschef Josep Borrell hotade förinta hela Rysslands armé.

Detta om Ryssland skulle ta till kärnvapen.

– Och så har vi kärnvapenhotet. Putin säger att han inte bluffar. Han har inte råd att bluffa. Och det måste klargöras att de människor som stödjer Ukraina, Europeiska unionen och dess medlemsstater, Förenta staterna och Nato inte heller bluffar.

– Varje kärnvapenattack mot Ukraina kommer att skapa ett svar, inte ett kärnvapensvar, men ett så kraftfullt svar från den militära sidan att den ryska armén kommer att förintas, sade han enligt den engelska texten på Europeiska utrikestjänstens hemsida.

Han fortsatte:

– Detta är ett allvarligt ögonblick i historien, och vi måste visa vår enighet, vår styrka och vår beslutsamhet. Fullständig beslutsamhet.

Samtidigt förnekar Ryssland att man någonsin hotat med kärnvapen.

– Ryska tjänstemän har aldrig uttryckt ett hot om att använda några massförstörelsevapen. Men samtidigt i Europa uppmanar vissa politiker öppet till sådana handlingar, säger det ryska säkerhetsrådets biträdande sekreterare Alexander Venediktov till Tass.

Enligt Venediktov har västerlänningar tappat kontakt med verkligheten. De kommer inte ihåg vad krig är för något, och förstår inte vad ett kärnvapenkrig verkligen skulle innebära.

– Av någon anledning tror många att ett kärnvapenkrig kan föras lokalt. Vi måste komma ihåg: en kärnvapenkonflikt kommer påverka hela världen. Inte bara Ryssland och väst, utan vilket land som helst på denna planet. Konsekvenserna blir katastrofala för hela mänskligheten.

Rysslands militärdoktrin tillåter bara kärnvapen om landets existens är hotad. Doktrinen anger uttömmande de villkor som krävs för användning av kärnvapen. Men det är skillnad mellan den ryska doktrinen och den amerikanska, hävdar Venediktov.

– Allt står klart och tydligt i vår, men i deras dokument är det vagt, obegripligt. Experter kan fortfarande inte helt förstå i vilka fall amerikanerna förbehåller sig rätten att slå till, och om det inkluderar förebyggande, säger han till Tass.

Hela Borrells tal går att lyssna på HÄR.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program