EU:s besked: Vi fortsätter kriget även utan USA

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

"Old Frayed European Flag" © Foto: fdecomite (CC BY 2.0)

Pengar till proxykriget i Ukraina kommer fortsätta flöda oavsett att USA:s politiker inte kunnat enas om mer ekonomiskt stöd till Ukraina. EU kommer finansiera det.

I USA har man röstat fram en provisorisk budget för att förhindra att den amerikanska staten stängs ner. Men budgeten innehåller inget stöd till Ukraina.

Presidenten Joe Biden hoppas kunna lösa detta senare.

I vilket fall fortsätter krigsstödet från EU. Och det ökar nu.

– Från vår sida har vi inte väntat på att [USA]-beslutet ska fattas för att öka våra förslag för att stödja Ukraina. I god tid före gårdagen tillkännagav kommissionen ett förslag till medlemsstaterna om en ukrainsk fond med 50 miljarder euro, sade EU:s utrikeschef Josep Borrell på en fråga om USA:s uteblivna Ukrainapengar.

Han sade också man från EU:s sida blev förvånad över vad som skett in USA och att det är något man beklagar. Borrell har dock ”en förhoppning om att detta inte kommer vara ett definitivt beslut, och att Ukraina kommer fortsätta ha stöd från USA”, förklarade han.

På en annan fråga, gällande Ukrainas misslyckade offensiv, påpekade EU-toppen att ”vårt stöd till Ukraina beror inte på hur kriget går de närmaste dagarna eller veckorna”.

Enligt Josep Borrell visar satellitbilder att Rysslands försvarslinjer är upp till 25 kilometer djupa och breda.

– Så motoffensiven är svår. Man slåss i ett territorium helt minerat, vilket gör det mycket svårt att använda mekaniserad krigföring för att avancera snabbare.

Men det spelar ingen roll, EU:s pengar är nämligen ett ”permanent strukturerat stöd eftersom vi står inför ett existentiellt hot för Europa”, påpekade han.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program