EU kräver Sverige ”vidtar åtgärder” mot yttrandefriheten

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: EmDee (CC BY-SA 4.0)

Sverige behöver titta närmare på koranbränningen utanför den turkiska ambassaden i Stockholm och eventuellt ”vidta åtgärder”. Det säger EU-kommissionen under en presskonferens, på en direkt fråga gällande händelsen. EU-kommissionen är rentav en av ”kritikerna” till den fullt lagligt koranbränningen, heter det i media.

Den dansk-svenske advokaten Rasmus Paludans koranbränning i Stockholm har skapat uppmärksamhet och protester i världen.

Men att bränna koranen är inte olagligt i Sverige.

Detta har även statsminister Ulf Kristersson (M) påpekat.

– Det här är lagliga saker som ska vara lagliga, men allt som är lagligt måste man inte uppskatta, förklarade han i SVT Morgonstudion.

Under en pressträff vid EU-kommissionen påpekade en journalist att händelsen bland muslimer uppfattats som ”hatbrott och inte uttryck för yttrandefrihet som svenska myndigheter påstår”.

– Ja, vi är medvetna om incidenten. Vi är också medvetna om reaktionen från svenska myndigheter. Det kanske kommer åtgärder även från vår sida, svarade kommissionens talesperson Johannes Bahrke.

– Sånt här överensstämmer inte med de värderingar som EU bygger på. Vi har tidigare sagt att rasism, xenofobi, hat baserat på religion, ras, hudfärg inte har någon plats i Europeiska Unionen. Men detta är en händelse som svenska myndigheter måste undersöka och för svenska myndigheter att vidta åtgärder mot, om det är lämpligt.

Enligt DN har EU-kommissionen rentav ställt sig bland dem som kritiserar den lagliga aktionen.

”Den högerextrema provokatören Rasmus Paludans koranbränning nära Turkiets ambassad i lördags har fördömts av företrädare för flera arabländer. Nu ansluter sig EU-kommissionen till kritikerna,” skriver tidningen.

Lyssna:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program