EU-toppen varnar för nytt storkrig i Europa: ”Inte längre en fantasi”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

"Old Frayed European Flag" © Foto: fdecomite (CC BY 2.0)

Ett nytt ”högintensivt konventionellt krig i Europa” i framtiden är inte längre en fantasi. Det förklarade EU:s utrikeschef Josep Borrell på tisdagen.

Det var under ett tal vid Forum Europa som EU:s utrikeschef Josep Borrell varnade för att Europa kan stå inför ett kommande krig – och att det finns ett ”ryskt hot” mot hela EU.

– Även om Ukraina ännu inte är medlem i Europeiska unionen är kriget mot Ukraina ett hot mot unionen som helhet. Vi kan inte särskilja det ukrainska folkets öde från EU-folkens öde, särskilt eftersom Putin är fast besluten att utvidga sin destabiliserande verksamhet till hela unionen. Att destabilisera samhällen görs inte bara genom bombningar. Ni kommer att se i nästa EU-val hur rysk destabilisering kommer hota vår demokrati, sade han.

– Men möjligheten till ett högintensivt konventionellt krig i Europa är inte längre fantasi.

I en intervju tidigare i veckan tillbakavisade X-ägaren Elon Musk att det är Ryssland ligger bakom en massa fejkade konton på plattformen och försöker påverka saker och ting. I realiteten är det väst som ligger bakom påverkansoperationer på nätet, enligt Musk.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program