På regeringens hemsida sammanfattas det svenska EU-ordförandeskapet efter att ordförandeklubban tagits över av Spanien. Ordförandeskapet deklareras vara en succé och den hårt kritiserade migrationspakten framhålls som en framgång.
Regeringen menar att migrationspakten kommer innebära att invandringen till Sverige och Europa kommer minska. Det är däremot andra inte så säkra på, EU:s mest migrationsrestriktiva medlemsländer Ungern och Polen stoppade ett gemensamt uttalande till migrationspakt i Europeiska rådet.
Sverigedemokraterna var länge motståndare till migrationspakten, men gick till sist med på att släppa igenom ett kompromissförslag i EU:s ministerråd efter förhandlingar med regeringen, trots att flera tunga företrädare för Sverigedemokraterna på sociala medier hotat med regeringskris om regeringen skulle gå med på att EU får makten över migrationspolitiken. Kompromissen Sverigedemokraterna gick med på innebär att medlemsländer kan betala för att slippa ta emot sin migrationskvot, förutsatt att någon annan är beredd att ta emot den. Förslaget ska däremot förhandlas med EU-parlamentet, som har ett mycket mer liberalt förslag som innebär tvångsomfördelning av de migranter som EU tar emot.
Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Charlie Weimers har lovat att Sverigedemokraterna kommer att fortsätta rösta mot alla förslag som kompromissas fram och där tvingande omfördelning är en del av förslaget.
– Om detta förslag leder till ökad migration till vårt land och till Europa kommer vi sverigedemokrater att rösta nej, sa Weimers under ett tal i EU-parlamentet.
Det kommer däremot vara möjligt för migranter som vill ta sig till Sverige att göra det ändå även om det kommer gå att betala för att slippa ta emot asylsökande, så fort migranter som vill till Sverige fått medborgarskap i ett annat EU-medlemsland står det dem fritt att bosätta sig i Sverige.
En annan del av migrationspakten är att utvisningar ska effektiviseras, samtidigt har EU-kommissionär Ylva Johansson med ansvar för migrationsfrågor tidigare sagt i en intervju med Sveriges Radio att det inte går att utvisa migranter till bland annat det nordafrikanska landet Tunisien. Detta på grund av att deras asylmottagningssystem enligt EU inte anses hålla en tillräckligt hög standard. En av de större smugglingsrutterna för migranter går via de nordafrikanska länderna.
Regeringen måste stoppa ”Migrantpakten” i EU-parlamentets tappning, utformad av den svenske moderaten Tomas Tobé. Om inte så har jag svårt att se hur grunden för vårt samarbete skall kunna bestå. pic.twitter.com/MTiBripLG8
— Mattias Karlsson (@sdkarlsson) April 21, 2023
Regeringen måste ju vara på det klara med att den sitter där den sitter för att vi i SD godkänt det. Om vi nu kräver att migrationspakten, som gör att svenska folket förlorar sitt bestämmande över svensk migrationspolitik, stoppas så förutsätter jag att regeringen gör detta.
— Björn Söder (SD) 🇸🇪❤️🇺🇦 (@bjornsoder) April 21, 2023