EU-länder överväger skicka soldater till Ukraina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv arkiv

Vissa ledare i Europa överväger nu att skicka egna trupper till Ukraina genom bilaterala avtal. Det säger Slovakiens premiärminister Robert Fico, rapporterar Tass.

Under måndagen godkände Ungerns parlament Sveriges Nato-ansökan. Samtidigt överväger nu vissa ledare i EU- och Nato-länder att skicka soldater till Ukraina.

Det sade Slovakiens premiärminister Robert Fico i samband med ett möte om Ukraina i Paris.

– En grupp EU- och Nato-medlemsstater funderar på att skicka sin militära personal till Ukraina på grundval av bilaterala avtal, säger Fico.

Vad detta kommer leda till, påpekar han, är att situationen kraftigt eskaleras.

Enligt premiärministern kommer Slovakien under inga som helst omständigheter skicka soldater till Ukraina, inte ens om det skulle kosta honom hans roll som premiärminister.

”Som vi förutspådde i morse vid flera möten i Bratislava, var det en ren stridsstämning i Paris. Inte ett ord om fred uttalades, vilket jag personligen är väldigt ledsen för. I Paris upprepade jag slutsatsen från dagens förhandlingar av regeringen och koalitionspartners, att vi aldrig kommer gå med på att skicka slovakiska soldater i krig i Ukraina”, skriver Fico i ett inlägg på Facebook.

Frankrikes president Emmanuel Macron utesluter inte att Europa skickar trupper till Ukraina, rapporterar Al Jazeera.

– Vi kommer göra allt vi måste så att Ryssland inte vinner, säger Macron enligt Reuters.

Det är nu nödvändigt med ett ”kollektivt språng” bland Europas länder i Ukrainafrågan, hävdar den franska presidenten i ett inlägg på X.

Robert Fico bekräftar att vissa europeiska ledare mycket riktigt är beredda att skicka trupper till Ukraina. Exakt vilka länder det handlar om är oklart. Varken USA eller Nato som organisation planerar dock skicka trupper, säger en tjänsteman i Vita huset till Reuters.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program