We have brought Europe’s inner strength back to the surface.
With unity, solidarity and determination.My address #SOTEU ↓
https://t.co/P2TQ6IpudK— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 14, 2022
EU kommer inte upphöra med sina massiva sanktioner mot Ryssland. Tvärtom är det dags att ”visa beslutsamhet, inte eftergivenhet”, förklarade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i sitt årliga unionstal på onsdagen.
Sanktionerna mot Ryssland gör Europa och dess folk allt fattigare.
Men sanktionerna är här för att stanna. Det klargjorde EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i sitt årliga unionstal.
Enligt von der Leyen är det nämligen Ryssland som egentligen lider.
– Jag vill göra det mycket tydligt: sanktionerna är här för att stanna, sade hon. Det är dags att visa beslutsamhet, inte eftergivenhet. Detsamma gäller vårt ekonomiska stöd till Ukraina.
– Hittills har ”Team Europa” bidragit med mer än 19 miljarder euro i ekonomiskt bistånd. Och detta utan att räkna in vårt militära stöd. Vi är med i det här på lång sikt.
– Detta är ett krig mot vår energi, ett krig mot vår ekonomi, ett krig mot våra värderingar och ett krig mot vår framtid. Detta handlar om autokrati mot demokrati. Och jag står här med övertygelsen om att kommer Putin misslyckas och Europa kommer segra.
EU:s syn på saken gick alltså inte att ta miste på.
– Ära till ett land av europeiska hjältar. Slava Ukraini!, dundrade EU-bossen i sitt tal.
Men elräkningen beror inte bara på Ryssland, utan även klimatförändringar, hävdade hon.
– Ryssland fortsätter manipulera vår energimarknad. De föredrar att bränna gasen i stället för att leverera den. Denna marknad fungerar inte längre. Dessutom tynger klimatkrisen hårt våra räkningar. Värmeböljor har ökat efterfrågan på el. Torka stänger vattenkrafts- och kärnkraftverk. Att klara sig skapar ångest för miljontals företag och hushåll. Men européer klarar detta modigt.
Sedan tog hon exempel på vad man kan göra.
– Arbetare i keramikfabriker i centrala Italien har beslutat sig för att flytta sina skift till tidigt på morgonen för att dra nytta av lägre energipriser, fortsatte Ursula von der Leyen. Detta är ett av många exempel på hur européer anpassar sig till denna nya verklighet.
– Jag vill att vår union ska ta exempel från sitt folk. Att minska efterfrågan under rusningstid kommer få utbudet att hålla längre, vilket får ner priserna. Det är därför vi presenterar åtgärder för medlemsstaterna för att minska sin totala elförbrukning.
EU:s plan är alltså att människor ska spara el. Något pristak på rysk gas blir det dock inte. Och det är inte så konstigt, eftersom Ryssland då hade stängt av gasen.
Samtidigt vill man reformera energimarknaden och frigöra elpriserna från gaspriset. Idag är elpriset beroende av priset på gas.
Man vill också se ett pristak för intäkter hos företag som producerar el till låg kostnad.
– Dessa företag gör intäkter de aldrig kunnat drömma om innan, sade von der Leyen.