”Ett trendbrott” – kronan stärks troligen framöver

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Kronans värde är en indikator på förtroendet för Sverige, förklarar ekonomen Micael Hamberg i Swebbtvs senaste Ekonomimagasin. Den senaste tiden har kronan stärkts, och detta kan vara en förändring som beror på flera politiska beslut som den nya regeringen genomfört och som nu börjar få effekt. Det kan handla om ett ”trendbrott”, som gör att kronan kommer fortsätta stärkas, tror ekonomen Bo Hansson.

Värdet på den svenska kronan har gått upp och ned. Kronans värde bestäms mycket av förtroendet för landet, hur omvärlden ser på oss.

I början av ”pandemin” stärktes kronan. Varför det?

– Jag tror det är ganska mycket kopplat till hur Sverige hanterade pandemin relativt sett hur andra länder i Europa hanterade den, säger Bo Hansson i Swebbtv. Vi stängde ju inte ner grundskolorna och vi hade andra saker som vi inte var lika strikta med.

Sverige försökte hålla igång verksamheter, i varje fall mer än andra länder.

– Det tror jag är en ganska väsentlig del.

Sedan försvagades kronan igen, mycket på grund av att Sverige framstått som ett gangsterland med bombningar och skjutningar.

– Under de senaste åren har ju Sverige utmärkt sig på ett negativt sett och har inte visat förmåga att kunna hantera och lösa detta, säger Bo Hansson.

Men de senaste månaderna har kronan stärkts.

– Om det första året av Tidöregeringen tror jag de flesta sade att det gav inte så mycket, det hände inte så mycket, det tillsattes utredningar, fortsätter Hansson. Men om vi ser till det som skett sedan i höstas så har det börjat hände lite saker. Vi har en ny rikspolischef som börjat ändra om och tillsätta ny polisledning, det har börjat skärpas en hel del lagar på rättssidan för att få bukt på det här med kriminalitet, skjutningar och allt annat.

Det handlar om en rad politiska åtgärder som går åt rätt håll, menar han.

Detta kan vara ”ett trendbrott”, enligt Hansson. Man gör saker som ökar förtroendet. Det handlar om åtgärder som konkretiseras i verkligheten.

– Alla de här tillsammans – gör man nu detta – tror jag det kommer vara en del som leder till att kronan kommer fortsätta förstärkas.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program