Eritreaners inbördeskonflikt från hemlandet utkämpades i Husby

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Envato Elements ©

Sverige har fått uppleva flera invandrarrelaterade konflikter, där hemländernas stridigheter fortsätter i Sverige. Polismyndigheten meddelade igår att två grupper drabbade samman i Husby vid middagstid, detta har enligt uppgifter till Expressen rört sig om eritreanska politiska motståndare.

Enligt Polismyndigheten har totalt sex personer gripits, fem personer är misstänkta för upplopp och en för misshandel. En film som Samnytt har publicerat visar hur flera polispatruller anländer till Husby och hur två grupperingar ser ut att hållas isär av flera poliser. Även kravallutrustad polis syns på filmerna.

Utöver de gripna ska 105 personer har omhändertagits på plats och avlägsnats för att återställa ordningen. Klockan 20:30 meddelade Polismyndigheten att läget var under kontroll och att ordningen återställts i Husby.

Konflikten ska enligt uppgifter till Expressen ha rört sig om en politisk konflikt mellan eritreanska politiska grupper. Det är inte ovanligt att konflikter från hemländerna följer med den invandring som skett i stor omfattning till Sverige.

Den avgående riksdagsledamoten Hanif Bali uppmärksammade konflikten i Husby och undrade i en tweet varför anhängare till den eritreanska regimen fått asyl.

– Några snabba frågor: Varför får Eritreaner som är regimvänner asyl i Sverige? Varför finansierar MUCF och Boverket ”Folkets Husby” lokaler till dem, frågade Bali på sin Twitter.

Likaså har till exempel konflikter mellan olika systemhotande klaner uppmärksammats vid flera tillfällen i Sverige. Bland annat det uppmärksammade klankriget i Hjällbo som Polismyndigheten hade svårt att stävja. Denna incident uppmärksammades bland annat av den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Dennis Dioukarev, som pekade ut i en skriftlig fråga till dåvarande inrikesminister Mikael Damberg att det upprättats vägspärrar och utförts andra åtgärder från klanerna som endast myndigheter har rätt att göra. Han ville veta om regeringen gjort tillräckligt för att säkerställa medborgarnas frihet och säkerhet i det utsatta området.

Damberg menade i sitt svar att regeringen vidtagit en mängd olika åtgärder, men att problemen är av en sådan karaktär att det tar lång tid att knäcka gängkriminaliteten. Den avgående regeringen har under sina åtta år vid makten lovat att knäcka gängkriminaliteten vid upprepade tillfällen, men istället har läget förvärrats under de två mandatperioder regeringen suttit vid makten.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program