Emmanuel Macron tar på sig EU:s ledartröja

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Den tidigare tyska förbundskanslern Angela Merkel har länge pekats ut som inofficiell ledare inom EU. När hon lämnat posten som förbundskansler är det Frankrikes president Emannuel Macron, som haft ett nära samarbete med Merkel, som pekas ut som EU:s inofficiella starke man. Dessutom tar Frankrike snart över som det officiella ordförandelandet i EU:s ministerråd i början.

Macrons nyvunna ställning kan däremot få ett abrupt slut, för om tre månader hålls det franska presidentvalet. Macrons möjligheter att vinna är inte lika självklara som förra gången. Han är fortsatt mycket impopulär hos fransmännen, där en överväldigande majoritet saknar förtroende för honom. Både de nationalistiska presidentkandidaterna Marine Le Pen och Eric Zemmour alternativt den borgerliga kandidaten Valérie Pécresse har goda chanser att besegra Macron i den andra presidentvalsomgången.

Skulle Le Pen eller den ännu mer radikala Zemmour vinna kan istället EU-samarbetet ta en helt ny vändning, med ännu mer interna stridigheter och splittring mellan liberala krafter och de växande nationalistiska partierna bland EU-medlemsländerna. Macron menar däremot att det inte är någon fara.

— Kanske ändras den franska politiken den 24 april. Men Frankrike kommer fortsatt att vara Frankrike, lovade Emmanuel Macron under en presskonferens.

Macron ses som den naturliga informella ledaren inom EU till dess Merkels efterträdare som förbundskansler, den socialdemokratiska och massinvandringsförespråkaren Olaf Scholz, blivit varm i kläderna. Då är det mer oklart vem som kommer hålla i taktpinnen.

Macron har en vision om ett mer centraliserat EU och har som alltid grandiosa planer för EU.

— Vi vill ha ett Europa som är starkt i världen, som kan göra sina egna val och styra sitt eget öde, förklarade presidenten när han på en presskonferens i början av december lade ut linjen inför ordförandeskapet.

Stort fokus för Macron är också hur den ekonomiska återhämtningen efter Covid 19 ska se ut, detta ska avhjälpas med ett extrainsatt särskilt toppmöte om industri- och tillväxtfrågor i Paris i början av mars. Samtidigt kommer alarmerande siffror om hög inflation som flera europeiska centralbankschefer varnar för, bland annat Tysklands centralbankschef. Macron vill öppna upp för större investeringar genom att lätta på de strikta budgetkraven i EU:s stabilitets- och tillväxtpakt. Detta kan i sin tur elda på inflationstakten ytterligare, spekulationer om skenande global inflation förekommer på grund av EU, USA:s och Kinas enorma kreditdrivna stimulanspaket.

— Vi måste börja bygga ett budget- och finansramverk som är trovärdigt, förenklat och öppet, sade Macron på sin presskonferens.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program