Oljekraftverket i Karlshamn eldar som aldrig förr

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Marten eriksson/Public domain

Det oljedrivna Karlshamnsverket körs ”som aldrig förr”, rapporterar Sydöstran. Anledningen är elbrist och höga elpriser.

Oljekraftverket i Karlshamn producera nu rekordmycket el.

Under veckan har två av oljekraftverkets block varit igång, något som inte skett på tio år. Förra gången kraftverket producerade så mycket el var vintern 2011.

Enligt platschefen Henrik Svensson beror den höga produktionen på elbrist och höga priser. Han ser med oro på framtiden, skriver Sydöstran.

Kraftverkschefen är orolig för att man ännu inte sett det värsta.

Enligt Svensson finns det ingen planerbar energiproduktion i de södra delarna av landet. Någon snabb lösning finns inte heller. Det kommer ta åtskilliga år innan mer produktion och ett bättre fungerande elnät är på plats.

Karlshamnsverket utgör Sveriges effektreserv, som alltså ska användas när elimporten inte räcker till. Då dras oljekraftverket igång, skriver NyTeknik. Kraftverket startades redan i februari, då det också rådde elbrist. Sverige producerar egentligen mer el än man importerar, men på grund av EU-lagstiftning får man inte stoppa exporten oavsett om elen inte räcker till den egna konsumtionen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program