Efter succén i kyrkovalet: Kasselstrand siktar på riksdagen 2022

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Alternativ för Sverige fick hela tre mandat i söndagens val till kyrkomötet och ytterligare mandat i olika stiftsfullmäktige i landet. Partiet tog troligen många väljare från Sverigedemokraterna, som backade tydligt. Det säger AFS-ledaren Gustav Kasselstrand i en intervju med Swebbtv Nyheter.
– Sverigedemokraternas partiledning har struntat fullständigt i kyrkovalet. Man bryr sig inte alls, säger han.

Nationalistpartiet Alternativ för Sverige slutade på 1,24 procent i valet till kyrkomötet. Det innebär tre mandat.

Men partiet tar även mandat i stiftsfullmäktige i Stockholm, Göteborg och Visby stift.

På Gotland fick partiet 1,68 procent i valet till stiftsfullmäktige.

Partiledaren Gustav Kasselstrand tror att framgångarna i kyrkovalet ökar chanserna inför riksdagsvalet nästa år.

– Detta innebär den bästa möjliga avslutningen på kyrkovalet, och den bästa möjliga starten på riksdagsvalet. Våra chanser att komma in i Sveriges riksdag är nu högre än någonsin. Ingen kan avfärda Alternativ för Sverige som ett marginellt och betydelselöst parti. Tvärtom är vi ett parti som växer kraftigt, även i rikspolitiken, säger han till Swebbtv.

På frågan om varför Sverigedemokraterna backar så kraftigt i kyrkovalet, från 9,27 procent till 7,80 procent och förlorar hela fem mandat, svarar han att SD har slutat bry sig om valet. Han tror även att Sverigedemokraternas alltmer politiskt korrekta och liberala hållning får väljare att fly därifrån.

– Framför allt har Sverigedemokraternas partiledning struntat fullständigt i kyrkovalet. Man bryr sig inte alls. Det är snarare ett problem för partiet att man har kvar vissa värdekonservativa frågor eftersom man vill bli ett ”stort” parti och därför vill locka väljare som är mer liberala värderingsmässigt. Partiet har ju nu i flera år genomgått en omprofilering och valde även nyligen att ta avstånd från konservativa länder som Ungern och Polen – två länder som många SD-väljare ser positivt på, säger Gustav Kasselstrand och fortsätter:

– Partiledningen vill helst begrava allt som har med hbtq-motstånd, antifeminism, kristna och konservativa värderingar att göra, och bara ha kvar en urvattnad lightversion, om ens det. Vi har däremot inte tvekat att gå till val på en tydlig nationalistisk och konservativ linje, något som också lett till att väljarna har strömmat till oss. Det är ingen vild gissning att de flesta av våra väljare kommer just från Sverigedemokraterna, som backar med ungefär lika mycket som vi fick i valet.

Enligt Kasselstrand är kyrkovalet inget man ska strunta i.

– Kyrkan är för viktig för att överge. Den måste räddas, påpekar han.

Alternativ för Sverige kommer försöka påverka Svenska kyrkan inifrån, och han tror välgången i kyrkovalet leder till att partiet får mer utrymme i media framöver.

– Det viktigaste är att bilda opinion. Majoriteten i kyrkomötet är vänster, så vårt inflytande handlar om att kunna verka inifrån. Jag tror absolut att fler medier kommer att rapportera om oss framöver, säger han.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program