Du betalar för maktelitens ”gröna omställning”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Den så kallade gröna omställningen bygger mycket på subventioner och överstatlig reglering. Och i slutändan är det vanliga människor som får betala. Swebbtvs Mikael Willgert varnar nu för ”koldioxidskatter och koldioxidtullar på allt som vi tar in”.

Det är i Swebbtvs senaste ekonomimagasin som Mikael Willgert och nationalekonomen Micael Hamberg bland annat diskuterar den ”gröna omställningen” – och ”koldioxidtullarna”.

– Mycket av den här omställningen bygger ju på att staterna och EU ska vara där och reglera och finansiera fram lönsamheten i de här bolagen, säger Micael Hamberg.

– Det är skattebetalarna och konsumenterna som får betala.

För ”allting kommer ju bli dyrare”, påpekar Mikael Willgert.

– Om de här får som de vill kommer det ju vara höga koldioxidskatter och koldioxidtullar på allt som vi tar in, fortsätter Willgert.

Och det betyder att priserna går upp.

– Om inte priserna ska gå upp måste ju staterna subventionera i sin tur, och då är det ju skattepengar eller lån som ska finanserna det här, säger Micael Hamberg.

Det handlar i princip om ren beskattning på verksamhet.

– Ja, så är det ju, säger Micael Hamberg i Swebbtv. Staten är inne och finansierar. Det är politiskt tryck i den här frågan. Man måste visa att man göra nånting och då tar man skattebetalarnas pengar och satsar i olika verksamheter.

Hur kommer det sig att företagen kräver ”tydliga gröna mål”?

– Ett sätt är ju att få in de här målen i politiken, fortsätter Hamberg. För då måste sen i nästa läge, för att det inte ska bli en svekdebatt, pengarna tillföras in i systemet. Och det är klart, de här bolagen vill ju ha pengarna, det är ju deras uppgift att se till att de går bra. Så att flockas runt statliga skattepengar – det är väl klart att det jättebra om kan få ta del av dem.

Mikael Willgert kallar det hela för ”en grön planekonomi”.

– Planekonomin har misslyckas överallt och alltid, var den än har prövats, säger Hamberg.

Läs också:
”Bidragskapitalism” bakom klimatalarmismen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program