Den så kallade gröna omställningen bygger mycket på subventioner och överstatlig reglering. Och i slutändan är det vanliga människor som får betala. Swebbtvs Mikael Willgert varnar nu för ”koldioxidskatter och koldioxidtullar på allt som vi tar in”.
Det är i Swebbtvs senaste ekonomimagasin som Mikael Willgert och nationalekonomen Micael Hamberg bland annat diskuterar den ”gröna omställningen” – och ”koldioxidtullarna”.
– Mycket av den här omställningen bygger ju på att staterna och EU ska vara där och reglera och finansiera fram lönsamheten i de här bolagen, säger Micael Hamberg.
– Det är skattebetalarna och konsumenterna som får betala.
För ”allting kommer ju bli dyrare”, påpekar Mikael Willgert.
– Om de här får som de vill kommer det ju vara höga koldioxidskatter och koldioxidtullar på allt som vi tar in, fortsätter Willgert.
Och det betyder att priserna går upp.
– Om inte priserna ska gå upp måste ju staterna subventionera i sin tur, och då är det ju skattepengar eller lån som ska finanserna det här, säger Micael Hamberg.
Det handlar i princip om ren beskattning på verksamhet.
– Ja, så är det ju, säger Micael Hamberg i Swebbtv. Staten är inne och finansierar. Det är politiskt tryck i den här frågan. Man måste visa att man göra nånting och då tar man skattebetalarnas pengar och satsar i olika verksamheter.
Hur kommer det sig att företagen kräver ”tydliga gröna mål”?
– Ett sätt är ju att få in de här målen i politiken, fortsätter Hamberg. För då måste sen i nästa läge, för att det inte ska bli en svekdebatt, pengarna tillföras in i systemet. Och det är klart, de här bolagen vill ju ha pengarna, det är ju deras uppgift att se till att de går bra. Så att flockas runt statliga skattepengar – det är väl klart att det jättebra om kan få ta del av dem.
Mikael Willgert kallar det hela för ”en grön planekonomi”.
– Planekonomin har misslyckas överallt och alltid, var den än har prövats, säger Hamberg.
Läs också:
”Bidragskapitalism” bakom klimatalarmismen