Donald Trumps uttalande skapar frågetecken om NATO:s överlevnad

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild: Faksimil White House Archive ©

Den republikanska presidentkandidaten Donald Trump har tröttnat på europeiska regeringar som vägrar rusta upp sin egen försvarsförmåga. I ett tal under sitt kampanjande avslöjar han att han tröttnat på europeiska länder som inte betalar NATO-notan.

I decennier har många europeiska länder valt att helt basera sin säkerhetspolitik på att USA kommer ställa upp för sina påstått allierade länder i Europa om kriget skulle komma. I och med att Donald Trump blev insvuren som president 2017 fick sig många europeiska ledare sig en smärre chock när Trump började ställa krav på att NATO:s medlemsländer skulle betala för sitt eget försvar.

Inför det nuvarande presidentvalet, där Trump ser ut att bli det demokratiska partiet och den nuvarande presidenten Joe Bidens utmanare, skruvar Trump upp retoriken i frågan ytterligare. Han menar att han sagt till de europeiska ledarna vid ett möte under sin tid som USA:s president; att USA inte skulle komma till ett europeiskt lands hjälp om de blev angripna och struntat i att lägga minst två procent av BNP på sitt försvar enligt NATO:s regler.

Slitningarna mellan USA och Europa har däremot fortsatt även under Bidens presidentskap. Under Bidens tid vid makten har bland annat AUKUS skapats, som anses vara en motsvarighet för NATO i Asien/Oceanien. I AUKUS ingår USA, Storbritannien och Australien – men fler länder såsom Japan och andra förväntas bli en del av alliansen framöver. Biden har sagt att USA inte har någon mer trovärdig och närmare allierad än Australien. Något som många då tolkade som att USA mer och mer tappat intresset av Europa och NATO.

Ukraina-kriget ser också ut att kunna skapa mer splittring mellan USA och Europa, då EU godkänt ett enormt ekonomiskt paket till Ukraina på 50 miljarder euro. Samtidigt som USA fortfarande inte godkänt sitt utlovade paket på 60 miljarder dollar till Ukraina. Något som fått bland annat fått Tysklands förbundskansler Olaf Scholz att deklarera att Ukraina är förlorat utan USA:s stöd.

Om Trump blir återvald till USA:s president förväntar sig många att ytterligare spänningar kommer kunna växa fram mellan USA och Europa. Om NATO överlever i sin nuvarande form om Trump blir vald till president återstår att se.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program