Djokovic: ”Kosovo är Serbiens hjärta”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Novak Djokovic. © Foto: Spekoek (CC BY-SA 3.0)

Det serbiska tennisproffset Novak Djokovic skapar nu nya rubriker sedan han kommenterat de pågående våldsamheterna i Kosovo.

Tennisstjärnan Novak Djokovic är tillbaka i hetluften. Denna gång gällande det upptrappade våldet i Kosovo.

Djokovic är inte bara en av de främsta tennisspelarna genom tiderna. Under ”pandemin” blev han också världsberömd för sin orubbliga vägran att ta det så kallade covidvaccinet.

Och nu ger han sig alltså in i debatten om Kosovo.

”Kosovo är Serbiens hjärta. Stoppa våldet”, skrev han på en kameralins efter sin första match i French Open enligt Sky News.

Serbiens regering har satt sin militär i högsta beredskap. Under måndagen rapporterades det att 25 soldater från Nato-styrkan Kfor skadats i norra Kosovo.

Djokovic är själv serb och hans far föddes i Kosovo.

– Som serb sårar det mig vad som händer i Kosovo. Vårt folk har blivit utstött från samhällena. Det här är det minsta jag kan göra. Som offentlig person känner jag en skyldighet att visa stöd för vårt folk och hela Serbien, sade han till serbiska journalister enligt Sky News.

Djokovic påpekar också att Serbiens viktigaste historiska händelser och kloster finns i Kosovo.

Han vet inte om han nu kommer straffas för vad han gjort. Men han bryr sig inte. Han skulle gjort samma sak igen. Han betonar också att han är emot alla former av krig och konflikter.

”Han fortsätter med sitt nationalistiska och chauvinistiska beteende genom provokationer mot staten Kosovo”, skriver Kosovos tennisförbund i ett pressmeddelande enligt Svenska Yle.

Kosovos tennisförbund vill också att Novak Djokovic straffas av tennistouren och det internationella förbundet, uppger tidningen.

Kosovo bröt sig ur Serbien 2008, något Serbien aldrig erkänt.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program