”Detta är absurt!” – regeringen öppnar för amerikansk invasion av Sverige

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Amerikansk militär har befunnit sig i Tyskland i över 75 år, en sorts ockupation enligt kritiker. Är det Sveriges tur nu? För nu ska USA nämligen få tillgång till svenska militärbaser. Man ska också få lagra vapen på svensk mark.
– Vad i hela friden är det (försvarsminister) Pål Jonson (M) håller på med just nu?, säger journalisten Chris Forsne i Swebbtvs Omvärldsanalys.

Det var igår som källor i Försvarsdepartementet bekräftade för SVT att Sverige och USA kommer underteckna ett nytt avtal om så kallat fördjupat försvarssamarbete.

Avtalet innebär bland annat, enligt SVT, att USA ska få tillgång till svenska militärbaser samt ha vapenlager i Sverige. Detta sker samtidigt som försvarsminister Pål Jonson är på besök i USA. Dessutom kommer amerikanska soldater lyda under amerikansk lagstiftning.

Vad är detta? Sverige är ju inte ens medlem i Nato.

Swebbtvs Mikael Willgert undrar var gränsen egentligen går för att detta ska räknas som en invasion eller ett förräderi, ”där vår regering upplåter vår militärmakt och våra militära baser till främmande makt?”, säger han i Swebbtvs senaste Omvärldsanalys.

– Om vi säger att det var Ryssland som skulle inta de här baserna, eller Iran? Skulle det vara enligt svensk lagstiftning?, påpekar Willgert.

– Moderaterna har kanske surrat sig vid den här Nato-masten, men det är ju en annan sak också, att Nato har ju bara bevisat sig vara helt inkapabla i Ukraina.

Enligt Willgert har Nato ”lurat in Ukraina” i en den pågående situationen i landet.

– Hela den amerikanska politiken går ut på att inringa Ryssland, säger den tidigare SVT-journalisten Chris Forsne till Swebbtv. Och då stärker man upp detta så det inte ska finnas några luckor. Det räcker alltså inte med Finland, Norge och Danmark. Utan det ska vara helt tätt.

Detta agerande kommer naturligtvis öka ryssarnas uppfattning av att vara inringade av USA och Nato, vilket inte gagnar freden, påpekar hon vidare.

– Och det kanske är så att man inser att den här Nato-anslutningen inte kommer äga rum, och att det inte är så mycket kvar av Nato efter Turkiets ställningstagande i Mellanöstern, säger Mikael Willgert. Så det här är ju ett sätt att täppa till den här luckan ändå.

– Det här är absurt!, säger Forsne. Det är helt otroligt att vi inte haft en diskussion om detta. Det bara flyter in som så mycket annat just nu för att vi har en journalistkår som inte gör sitt jobb.

Se:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program