”Det går inte” – Ukraina kan inte besegra Ryssland oavsett vapen väst skickar

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Kriget i Ukraina är ”mycket av ett inbördeskrig”, säger den förra ambassadören Sven Hirdman i Fjärde Statsmakten i Swebbtv. Det stämmer inte att Ryssland vill marschera in i EU. Därmed faller grunden för Nato-medlemskapet och DCA-avtalet med USA.

Det är i det senaste avsnittet av Fjärde Statsmakten som den tidigare diplomaten och ambassadören Sven Hirdman går emot maktens narrativ om Ukrainakonflikten.

Enligt Hirdman kan Ukraina inte besegra Ryssland, och Ryssland kan inte ockupera hela Ukraina.

– Det finns några som tror att om vi ger Ukraina tillräckligt mycket vapen, långskjutande robotar och moderna stridsflygplan, F-16 och Jas till exempel, så skulle de teoretiskt kunna besegra Ryssland. Det tror inte jag alls, säger Sven Hirdman i Swebbtv.

– Det är fel. Det går inte. Ryssarna har ännu mer resurser. Kriget blir ännu längre och blodigare.

Det viktigaste, påpekar Hirdman, är att få till ett eldupphör.

– Landet förstörs. Det måste få ett slut. Jag menar, trots allt, trots att det är orättvist och fel, är det viktigaste att få till stånd ett eldupphör. Sen får man se vad det kan leda till.

Vidare förklarar han att det ryska hotet är överdrivet.

– Det här kriget mellan Ryssland och Ukraina, förfärligt som det är, är väldigt mycket en följd av Sovjetunionens upplösning, fortsätter Hirdman. Det var ju folkens fängelse, Sovjetunionen, med kommunismen. Även tsarriket i viss mån. Det är mycket av ett inbördeskrig. Det är inte ett prejudikat för att Ryssland kommer ge sig på ett land som är medlem av EU eller Nato, där de riskerar att få västmakternas hela militära och ekonomiska styrka över sig.

– Det finns inga som helst tecken på att ryssarna är beredda att riskera en sådan situation. Varför skulle de gå på Baltikum? De där små områdena behöver de inte. Ryssarna i Estland och Lettland har ingen längtan att bo i Ryssland. De har bättre förhållanden där de bor nu.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program