Den franska borgerliga högerns kandidat Pécresse joker i presidentvalet

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Faksimil Pécresse Youtube-kanal

Den franska borgerliga högern UMP har valt presidentkandidat, det blev Valérie Pécresse, som enligt Politicos sammanvägda opinionsundersökning Poll of Polls konkurrerar med de två nationalistiska kandidaterna, Marine Le Pen och Eric Zemmour, om att ta sig till andra valomgången i det franska presidentvalet.

Som det ser ut har den nyliberala presidenten Emanuel Macron en säker plats i det franska presidentvalets andra omgång. Detta trots hans omfattande låga förtroendesiffror hos den franska väljarkåren. I en andra valomgång mot den starkaste nationalistiska kandidaten Le Pen skulle Macron enligt opinionsundersökningarna vinna med 55 procent mot 45 procent. I en andra omgång mot Pécresse skulle han vinna med 52 procent mot 48 procent.

Nackdelen för Macron är att mindre än hälften av väljarkåren har förtroende för honom, enligt Politicos Poll of Polls. Skulle många som röstat på andra presidentkandidater i den första valomgången skolka i andra valomgången, kan både Le Pen och Pécresse besegra honom.

Pécresse har dykt upp som en joker, då tidigare förväntade borgerliga presidentkandidater haft svårt att samla stöd för att ta sig till den andra valomgången. Hittills har det stått mellan Zemmour eller Le Pen. Det franska presidentvalet går av stapeln 10 april då första valomgången inleds.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program