Den franska borgerliga högerns kandidat Pécresse joker i presidentvalet

Foto: Faksimil Pécresse Youtube-kanal

Den franska borgerliga högern UMP har valt presidentkandidat. Det blev Valérie Pécresse som enligt opinionsundersökningar nu konkurrerar med de två nationalistiska kandidaterna, Marine Le Pen och Eric Zemmour, om att ta sig till andra valomgången i det franska presidentvalet.

Som det ser ut har den nyliberala presidenten Emanuel Macron en säker plats i det franska presidentvalets andra omgång. Detta trots hans omfattande låga förtroendesiffror hos den franska väljarkåren. I en andra valomgång mot den starkaste nationalistiska kandidaten Le Pen skulle Macron enligt opinionsundersökningarna vinna med 55 procent mot 45 procent. I en andra omgång mot Pécresse skulle han vinna med 52 procent mot 48 procent.

Nackdelen för Macron är att mindre än hälften av väljarkåren har förtroende för honom. Skulle många som röstat på andra presidentkandidater i den första valomgången skolka i andra valomgången, kan både Le Pen och Pécresse besegra honom. Enligt Politicos Polls of Polls är ställningen i första omgången som följer; Macron har 24 procent av rösterna, Le Pen har 17 procent, Pécresse får 15 procent och Zemmour erhåller 14 procents stöd. Övriga kandidater är som det ser ut för tillfället avhängda.

Pécresse har dykt upp som en joker, då tidigare förväntade borgerliga presidentkandidater haft svårt att samla stöd för att ta sig till den andra valomgången. Hittills har det stått mellan Zemmour eller Le Pen. Det franska presidentvalet går av stapeln 10 april då första valomgången inleds.