Socialdemokraterna ska stoppa gängsbrottsligheten i Sverige genom betydligt hårdare politik. Det hävdar partiet lagom till valåret 2022. Bland annat ska kriminella kunna vräkas från bostadsområden, rapporterar Aftonbladet. Enligt inrikesminister Mikael Damberg (S) har politiker tidigare inte vågat ta tag i problemen av rädsla för att bli stämplade som rasister.
Socialdemokraterna påstår nu att man ska ta i med hårdhandskarna mot brottsligheten i Sverige.
Lagom till valåret 2022 har man tagit fram en ”hårdare politik” med bland annat tuffare straff, skriver Aftonbladet.
Enligt inrikesminister Mikael Damberg handlar det om en ideologiskt bottnad och unison förändring inom partiet.
Samhällsutvecklingen måste helt enkelt vändas och det kan bara göras genom tuffare tag, är Socialdemokraternas nya slutsats.
Bland annat vill man kunna LVU-omhänderta unga personer under längre tid. På detta sätt tror man att ungdomarna ska börja studera i stället för att bli kriminella. Men partiet vill även göra det möjligt att vräka gängkriminella från hyresrätter. Enligt Damberg är det ingen mänsklighet rättighet att få ”terrorisera” sina grannar.
Även ungdomsförbundet SSU uppges vara med på tåget om hårdare tag mot kriminella. SSU:s nytillträdda ordförande, polisaspiranten Lisa Nåbo, klargjorde nyligen i en intervju med DN att det ska vara ”jävligt jobbigt att vara kriminell i Sverige”.
Damberg pekar också ut invandringens koppling till gängbrottsligheten. Enligt Aftonbladet menar statsrådet att grundorsaken till att kriminaliteten ökat är ”en växande segregation”, som beror på att invandrare bosätter sig i samma områden.
Men det finns också en annan anledning, enligt ministern: att man inte vågat tala om problemen kopplade till invandring på grund av rädsla för att bli kallad rasist.
Nu har dock debatten kommit ikapp verkligheten, menar Mikael Damberg.
– Det fanns en ängslighet tidigare att beskriva en del problem, man ville inte ses som rasistisk och så vidare, säger han till Aftonbladet.
Enligt tidningen har Socialdemokraterna ännu inte tagit fram konkreta förslag på lagändringar, utan den politiska svängningen utgör en riktlinje inför partikongressen den 3-7 november, där Stefan Löfven (S) kommer avgå som partiledare. De konkreta förslagen ska presenteras senare i partiets valmanifest.