Covidsjuka tvingas bära elektroniskt armband – så de inte lämnar hemmet

Covidsjuka i Hongkong som sitter i hemkarantän måste bära ett ”spårningsarmband” som förhindrar dem från att lämna bostaden, uppger Business Insider.

Det är i Hongkong som så kallade hälsomyndigheter kommer kräva att covidsjuka i hemkarantän bär ett elektroniskt armband för att förhindra dem att lämna bostaden.

Det uppgav Hongkongs nya hälsominister Lo Chung-mau, som tillträdde tjänsten den 1 juli, på måndagen, skriver Newsweek.

Hongkong krävde elektroniska armband för ankommande resenärer redan 2020 med det påstådda syftet att upprätthålla covidkarantäner. Men de nya reglerna, som börjar gälla från och med fredag denna vecka, gäller alla.

Hongkongs regering ”rekommenderar” även införandet av Kinas så kallade hälsokod, som utestänger PCR-positiva från allmänna platser och kräver obligatorisk karantän av utländska besökare, enligt AFP. De som testar positivt för smittan skulle få en ”röd kod” och inte kunna besöka offentliga platser, medan utländska besökare får en ”gul kod” under sin tid i karantän.

I februari påstod Lo Chung-mau att Hongkong måste stå fast vid sin covid zero-strategi mot smittan. Att leva med covid-19 skulle nämligen ”få oss alla dödade”, sade han enligt Newsweek.

Hongkong har haft en strikt covid zero-strategi under hela pandemin.