Covidskräck i Kina – ”omikron” får landet att låsa ner

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Arkivbild. Foto: China News Service

Drygt 50 miljoner människor har beordrats i ”lockdown” efter att ett antal omikronfall upptäckts i flera städer i landet. ABC News kallar det för ”den värsta covidkrisen” i landet sedan mars 2020. Kinas strategi har nämligen hela tiden varit att utplåna eller stoppa viruset. Men det går alltså inte så bra. Omikron tar sig ändå förbi.

Kinas hantering av den så kallade covidpandemin börjar alltmer likna ett försök från regimens sida att tyrannisera och tygla sin befolkning. Trots den förkylningsliknande virusvarianten omikron, som jämförts med ett naturligt vaccin, fortsätter nämligen landet med ”lockdowns”.

Detta efter att 1.437 smittfall upptäckts i ett dussintal olika städer på måndagen.

Enligt ABC är Kina det sista stora landet som ”obevekligt” för en zero covid-strategi.

Totalt ska 51 miljoner människor i landet ha utsatts för nya nedstängningar. Men siffran varierar i olika medier. TT uppger nära 30 miljoner.

Nu gäller återigen masstestning samtidigt som så kallad sjukvårdspersonal går omkring i skyddskläder på gatorna.

”Bostadsområden har stängt, människor panikhandlar och polisavspärrningar väcker minnen av situationen under pandemins början”, skriver TT.

Ny skräck råder alltså, åtminstone från myndigheternas sida.

En kvinna som hade besökt en lekplats där det senare upptäckts covidfall var rädd att tvingas in i ett karantänshotell. Hon fick ”panik” när statens myndigheter ringde, säger hon till AFP, men denna gång räckte det med självisolering i hemmet, vilket var en stor lättnad.

Omikronutbrottet ska ha börjat i den nordöstra Jilin-provinsen. Därefter beordrades provinsens alla 24 miljoner invånare i lockdown.

Sedan har flera andra städer följt efter.

De senaste nedstängningarna är så omfattande att de hotar tillverkningen och den tekniska produktionen i Kinas motsvarighet till Silicon Valley, Shenzhen, där bland annat Huawei tillverkas. Men då krävs det att avbrottet pågår i flera veckor, vilket det inte väntas göra.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program