Nästan alla regioner i Sverige återinför nu munskyddskrav i sina verksamheter med det påstådda syftet att bromsa smittspridningen av omikron, uppger Ekot.
Munskydd stoppar inte coronaviruset.
Trots det inför nu 17 av 21 regioner munskyddskrav inom vården.
Enligt Ekot har smittspridningen av covid i Sverige ökat med cirka 30 procent per vecka de senaste fyra veckorna.
Mitt i sommaren. Och efter massvaccinering.
Det så kallade vaccinet anses alltså skydda så dåligt att man samtidigt ska tvinga människor bära masker för munnen.
I vissa regioner införs kravet vid patientnära arbete och när misstänkt smitta upptäckts. I region Västernorrland har man gått ännu längre och även infört munskydd på ronder och patientkonferenser. Detta sedan förra veckan.
– Det är för att minska risken för överföring av smitta till patienter och vårdtagare men även mellan personal. Det är ju en åtgärd vi har möjlighet att vidta för att försöka motverka den ökade smittspridningen, säger Hans Bohman, smittskyddsläkare i Region Västernorrland, till Ekot.
I Region Västmanland måste även anhöriga och besökare bära munskydd. Detta gäller från och med den 11 juli. Vårdpersonalen måste bära munskydd under hela arbetspasset, ”förutom vid lunch och fikaraster där avstånd ska hållas”, skriver Region Västmanland i ett pressmeddelande.
– Något fler patienter läggs nu in med covid-19 på sjukhuset i Västerås, dock inte på IVA än så länge. Skärpta munskyddsregler är också viktiga för att hålla vår personal så frisk som möjligt och undvika onödig sjukfrånvaro i semestertider, säger Ingrid Selmeryd, tillförordnad smittskyddsläkare i Region Västmanland, i ett uttalande.
Hon fortsätter:
– Till alla som ännu inte vaccinerat sig har jag bara en sak att säga: Gör det nu! Det går att vaccinera sig i Västmanland även under sommaren.
Bland finländare har covidhysterin också eskalerat. Det finska fotbollslandslaget kräver nu munskydd på presskonferenser.
Läs tidigare artikel: Regioner återinför munskyddstvång: ”Nej, nej, nej – det är svårt att andas”