Covid ökar kraftigt – 9 av 10 smittade ”vaccinerade”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: Frankie Fouganthin

Covidsmittan ökar i Sverige. ”Vaccinerade” utgör en kraftig majoritet både bland smittade, IVA-vårdade och döda. Det visar Folkhälsomyndighetens egna data. Bland äldre på Säbo och inom hemtjänst är drygt 95 procent av alla smittade vaccinerade. Av de hittills 51 registrerade dödsfallen förra veckan var 48 personer vaccinerade.

Nu ökar covid-19 i Sverige igen, rapporterar både media och Folkhälsomyndiggeten.

Enligt Ekot finns det just nu cirka 1.700 inlagda patienter med covid-19 i landet. Och flera sjukhus har gått upp i stabsläge under veckan, heter det.

Omikron är fortfarande den dominerande varianten.

”Fortsatt kraftigt ökad smittspridning av covid-19, influensa och RS-virus”, uppgav Folkhälsomyndigheten på torsdagen.

”Vaccination mot covid-19 och influensa är det bästa skyddet mot allvarlig sjukdom”, påstår samtidigt myndigheten.

– Vi ser att intresset för att uppdatera vaccinskyddet mot covid-19 har ökat. Det är glädjande och mycket viktigt nu när smittspridningen ökar. Det är framförallt många som har tagit en påfyllnadsdos men det är fortfarande många personer kvar som behöver ta sin höstdos, säger statsepidemiolog Anders Lindblom.

Men vilka är det då som blir smittade, behöver IVA-vård och som dör med covid?

En kraftig majoritet är vaccinerade. Detta kan man utläsa av Folkhälsomyndiggetens egna siffror, som vem som helst kan granska själv HÄR.

Enligt underlaget för Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport, för vecka 49, registrerades 9.766 covidfall i hela landet. Det är mer än en fördubbling på bara två veckor, och en ökning med 45 procent jämfört med vecka 48.

Av dessa 9.766 fall var 774 (8 procent) ovaccinerade, och 8.992 (92 procent) var vaccinerade.

På Säbo, Särskilt boende för äldre och inom hemtjänsten har man registrerat 2.296 fall, varav 106 (4,6 procent) var ovaccinerade, medan 2.190 (95,4 procent) var vaccinerade.

På intensivvården registrerades 31 nya fall förra veckan, varav 5 (16 procent) var ovaccinerade, och 26 (84 procent) var vaccinerade.

Under vecka 49 har hittills 51 dödsfall med covid registrerats. Av dessa var 3 personer (6 procent) ovaccinerade, och 48 (94 procent) var vaccinerade.

Vecka 49 provtogs 33.918 personer för covid-19 i Sverige, en ökning med 33 procent jämfört med föregående vecka, skriver Folkhälsomyndigheten. Ökningen sker i alla åldersgrupper.

Folkhälsomyndigheten anger inte längre andelen vaccinerade respektive ovaccinerade i sin veckorapport. Man måste alltså granska dataunderlaget i Excel-filen för att se siffrorna.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program