Christian Peterson och Swebbtv i TV4: ”Tog inte med ETT ENDA resonemang”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Den svenska regeringen vill nu göra det lättare för lärosäten att stänga av studenter. Detta efter att journalisten Christian Peterson valt att ansöka till en kurs vid Karlstads universitet ledd av Expo-grundaren Tobias Hübinette.

Tidigare i veckan sände TV4 Nyheterna ett inslag om att Christian Peterson valt att läsa kursen ”Interkultur: Ras och vithet i Sverige” på Karlstads universitet.

Detta ska, enligt TV4, ha lett till att mer än hälften av eleverna hoppade av kursen och att läraren, Tobias Hübinette, tog en paus från undervisningen.

Hübinette ska dessutom att försök få kontaktförbud för Peterson, vilket dock avslogs.

– Jag upplever det som väldigt jobbigt att ha en sådan student på min kurs och även efter mig i privatlivet, säger läraren Tobias Hübinette, som valt att sjukskriva sig, till TV4.

I TV4-inslaget visas klipp från när Peterson i veckan gästade ”Ring Swebbtv”. TV4 stavar Swebbtv med v – ”Svebbtv”.

Nyheten om Christian Petersons deltagande på kursen har fått regeringen att vilja göra det lättare att stänga av studenter. Lagen ska ändras så att detta enklare kan ske, skrev Dagens Nyheter på fredagen. För det har nämligen Karlstads universitet inte kunnat göra i detta fall.

– Jag ifrågasätter inte universitetets bedömning av juridiska läget. Problemet är inte deras agerande. Problemet är att lagstiftningen är omodern och förlegad, säger utbildningsminister Mats Persson (L) till DN.

Utbildningsministerns uttalande har väckt reaktioner i sociala medier. Och Christian Peterson skriver på X att TV4 Nyheterna ”tog inte med ETT ENDA resonemang om varför jag valde att söka till rasistkursen”. Peterson spelade själv in intervjun, och har publicerat denna film.

Mer:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program