Carl Bildt ska leda översyn av Sveriges underrättelseverksamhet

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Carl Bildt. © Foto: Frankie Fouganthin (CC BY-SA 3.0)

Den svenska SD-stödda regeringen har utsett Carl Bildt (M) till särskild utredare när den svenska underrättelseverksamheten ska ses över.

Sveriges regering har nu fattat beslut om en översyn av landets underrättelseverksamhet.

Översynen ska ledas den förra statsministern och utrikesministern Carl Bildt.

”Den svenska underrättelseverksamheten har inte varit föremål för någon allmän översyn på över 20 år och världen ser väldigt annorlunda ut idag än vad den gjorde då”, skriver regeringen i ett pressmeddelande på måndagen och fortsätter:

”Utredningens uppdrag är att se över underrättelseverksamheten till stöd för svensk utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik samt i övrigt för kartläggning av hot mot Sveriges säkerhet.”

För ett antal år sedan sedan rapporterade Aftonbladet att Carl Bildt ”lämnade över hemlig information till USA” på 1970-talet.

”Sverige ska stå väl rustat att möta ett försämrat säkerhetsläge. Därför görs stora satsningar på totalförsvaret och Sverige står inför ett Natomedlemskap. En översyn av den svenska underrättelse­verksamheten kan ytterligare bidra till bättre lägesuppfattning och stärka möjligheterna till tidigt och relevant besluts­fattande”, skriver försvarsminister Pål Jonson (M) ihop med KD och L på SvD Debatt.

Översynen ska redovisas till Försvarsdepartementet senast den 15 december 2024.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program