Bonnierpressen hyllar Karl XII – ”kämpade för Ukrainas självständighet”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Karl XII. © Foto: Alexey M. (CC BY-SA 4.0)

Från att tidigare ha beskrivits som en ”tyrann” i DN Kultur beskrivs nu den svenska krigarkungen Karl XII som en frihetskämpe. Han slogs för Ukraina, och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fortsätter denna frihetskamp, påstås det.

I maj 2021 kunde man läsa på DN Kultur att Karl XII, Sveriges kung mellan 1697-1718, ”var en tyrann som satte skräck i Sverige”.

Vidare beskrivs ”det brutala system som rådde i Sverige under Karl XII:s tid”.

Senare under 2021 påstods det i DN Kultur att ”Karl XII offrade många liv för att förverkliga sin idé om storhet” och att kungens envälde ”innebar stort lidande”.

Idag låter det annorlunda.

Under tisdagen publicerade DN Kultur en artikel skriven av Magnus Linnarsson, docent i historia vid Stockholms universitet.

Där beskrivs Karl XII som en frihetskämpe, som en kung som ”kämpade för Ukrainas självständighet”.

”En som inte skulle hållit med Vladimir Putin är till exempel Karl XII. Vid sekelskiftet 1700 bedrev den svenska kungen en aktiv politik, och förde ett krig, där ett av målen var ett självständigt Ukraina. För Karl XII och svenskarna var Ukraina inte en del av Ryssland – det var en egen stat”, står det bland annat i DN-artikeln.

Det dras också paralleller till Ukrainas samtida regim, som miljardären Bill Gates nyligen beskrev som ”en av de värsta i världen; korrupt och kontrollerad av ett fåtal rika människor”.

”Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fortsätter kampen för det fria Ukraina”, påstås det under en bild i den senaste DN-artikeln.

DN har dock även tidigare hyllat Karl XII, när det passat. I en artikel från 1992 – samma år som flyktingvågen från Balkan – hette det att ”Karl XII var den store flyktingmottagaren”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program