Blodbadet i Gaza ”en geopolitisk katastrof för USA”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Jeffrey Sachs. © Foto: Bluerasberry (CC BY-SA 3.0)

USA:s ”medbrottslighet” till Israels bombningar av Gaza är en ”geopolitisk katastrof för USA”. Det säger professor Jeffrey Sachs i en intervju med Judge Napolitano.

Israels attacker mot Gaza fortsätter. Sociala medier fylls av fruktansvärda bilder på dödade människor, inte minst barn.

Dödssiffran är nu uppe i dryg 21.000 människor, varav nästan hälften är barn.

Enligt professor Jeffrey Sachs råder det det knappast någon tvekan om att det Israel egentligen sysslar med är etnisk rensning. Man vill få bort palestinierna från Gaza.

– Det finns massor av bevis för att den israeliska regeringens avsikt är massiv etnisk rensning. Många juridiska experter säger att detta är liktydigt med ett folkmord. I folkmordskonventionen är avsikt en kritisk punkt. Åboj, den fula retorik som kommer ut från Israels kabinett är absolut chockerande. Att Gaza ska bli obeboeligt efteråt. Att det inte finns några oskyldiga civila i Gaza.

– Så juridiska experter på folkmordisk avsikt samlar på sig dessa uttalanden. Och den israeliska kabinetten är inte återhållsam när det gäller att tillhandahålla bevis av den sorten.

Israel bombar civilbefolkningen oavsett vart den flyr, förklarar Jeffrey Sachs.

– Jag tror att avsikten var att rensa Gaza. Och egyptierna sa nej, inte på vår vakt, det gör ni inte. Israelerna sa: ok, vi kommer bomba norra Gaza, så människor bör fly för sina liv till söder. Vi vet att tusentals inte kunde fly, och dog under rasmassorna. Folk flydde till söder, och nu bombar de södra Gaza. De bombar södra Gaza. Nu har vi till och med berättelser i New York Times, som knappast är en antiisraelisk tidning, om hur israelerna säger åt dem att gå till en viss plats, och sedan bombar de platserna som de instruerat befolkningen att ta sig till.

Samtidigt säger amerikanska politiker ”inte ett ord” om de många tusen oskyldiga människor som dör av bomberna som USA levererar till Israel, påpekar han.

– Detta är direkt amerikansk medbrottslighet. Det är rättslig medbrottslighet. Det är moralisk medbrottslighet. Det är en geopolitisk katastrof för USA.

Enligt Sachs är den gemensamma åsikten i världen, utanför mainstream-media, att USA är ”medbrottsling till en massaker”.

Nyligen gjorde den legendariska professorn John Mearsheimer en liknande analys. Enligt honom har 90 procent av Gazas befolkning fördrivits.

– Det är väldigt tydligt vad israelerna sysslar med, säger Mearsheimer. De är inte intresserade av att bara slåss mot och krossa Hamas. De är intresserade av att utöva massiv bestraffning av den civila befolkningen i Gaza. Vi har nu en situation där det inte finns ett enda fungerande sjukhus i norra Gaza. Inte ett enda. Och situationen för sjukhus i södra Gaza går snabbt mot samma situation som i norra Gaza. Det är ofattbart. De har förstört enorma mängder av byggnader. 90 procent av Gazas befolkning har fördrivits. Det är verkligen ofattbart vad de sysslar med. Detta har liten militära nytta. Om något så stärker det bara befolkningens stöd till Hamas.

Se båda programmen:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program