”Blir en jättekris i Europa” – Ukrainakriget en kuliss som till slut rasar samman

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Att USA skickar luftvärnssystemet Patriot till Ukraina kommer ”inte ändra på någonting”. Det säger Swebbtvs analytiker Stig Berglund till Swebbtv Nyheter. Kriget kommer sluta med katastrof för USA och med en ”jättekris” i Europa, bedömer han.

Ryssland kommer inte besegra Ukraina, har USA:s president Joe Biden tidigare påstått.

USA meddelar nu att man ska skicka luftvärnssystemet Patriot till Ukraina.

Men enligt flera oberoende militäranalytiker lever inte amerikanska och europeiska politiker, eller media för den delen, riktigt i verkligheten. De förstår inte vad som verkligen pågår på marken i den militära konflikten, hävdas det.

Ukrainas president Volodomyr Zelensky hyllar leveransen av Patriot-systemet och påstår att det kommer få stor betydelse i konflikten mot Ryssland.

Swebbtvs kommentator Stig Berglund håller inte med.

– Att de får Patriot-systemet är inte så mycket värt. Det är ett höghöjdssystem väldigt komplicerat att sätta upp och det finns väldigt få Patriot-missiler som kan levereras. Systemet finns i ungefär 30 länder och flera av dem börjar få ont om missiler, precis som amerikanerna själva. De kan inte tillverka mer än 250 missiler per månad, säger Stig Berglund till Swebbtv Nyheter.

Dessutom är missilerna extremt dyra. De kan kosta 3 miljoner dollar styck. Igår rapporterade Reuters att ett nyproducerat enskilt Patriot-batteri kostar över 1 miljard dollar, varav 400 miljoner dollar för själva systemet och 690 miljoner dollar för missilerna i batteriet.

– Så man kan inte ställa in det på vad som helst heller, påpekar Stig Berglund.

Systemet är visserligen flyttbart men består av många olika delar. Det är mycket komplext.

– De är flyttbara men det tar en väldig tid att flytta på det.

Enligt Berglund har Ryssland så avancerade hypersoniska missiler att de kommer kunna spränga sönder Patriot på några minuter.

– En rysk missil som går i mach åtta flyger tvärs över Ukraina på tolv minuter. Och avståndet från avfyrning till ett sånt där batteri kommer vara mycket kortare.

– Så detta är absolut ingen väg till framgång, fortsätter Stig Berglund i Swebbtv. Det är likadant med artilleriammunition till haubitsar. Man skrapar botten på lagren nu och man har ingen produktionskapacitet. Detta är på väg mot en amerikansk katastrof. Och det säger jag eftersom det här är ett krig mellan Ryssland och USA med Ukraina som ombud. Det kan bara sluta illa. Patriot eller inte. Det ändrar inte på någonting.

Dessutom är Patriot-systemet så extremt avancerat att det tar månader eller år att utbilda personal för att kunna hantera dem.

Och bara det kan få mycket allvarliga konsekvenser.

– När de kommer på plats i Ukraina, och det landar ryska hypersoniska missiler i dem, så är det Nato-personal som kommer dö. Och det är en eskalering.

Så varför är det ingen som pratar om fred i stället?

– Det kommer nog pratas allt mer om fredsförhandlingar, säger Stig Berglund. För det här går inte bra. Alla säger att det går så bra så bra. Och Carl Bildts bror Nils skriver artiklar i Svenskan där han räknat ur hur mycket artilleri och ammunition som går åt, och att detta är något ryssarna inte har. Blablabla. Hela den här kulissen, det är min fasta uppfattning att det här kommer kollapsa. Det kommer tugga på och tugga på och tugga på. Men till slut kommer det innebära sådana påfrestningar på både Nato och EU att de kommer förändras. Om inte upplösas så kommer de få mindre och andra arbetsuppgifter. Det här blir en jättekris för Europa.

– Och dem som det är verkligen synd om, är ju det ukrainska folket.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program