Blinken: Vi måste styra världen – så inte fel ”värderingar” tar över

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Just nu pågår en global tävlan om hur världen ska styras, vilken ordning som ska gälla. Ska den vara ”liberal” eller ”illiberal”? Världen organiserar inte sig själv, konstaterar USA:s utrikesminister Antony Blinken. Och därför behöver USA leda den.

Det pågår en internationell kamp om hur världen ska styras, förenklat: väst mot öst. Och USA kämpar för den ”liberala” sidan, hävdar man.

Detta diskuterade USA:s utrikesminister Antony Blinken under ett samtal med sin föregångare Condoleezza Rice i måndags.

Blinken har tidigare talat om att ”utkonkurrera” Kina. Han förklarar nu detta som en tävlan ”för att forma vad som kommer efter denna post-kalla-kriget-period”, alltså världen efter Sovjetunionens fall 1991.

Men relationen mellan USA och Kina är komplicerad, medger han.

– Hur ser det ut? Vems värderingar kommer att återspeglas? Ur åtminstone vårt perspektiv har vi ett fundamentalt val, eftersom – och jag tror detta varit uppenbart särskilt under perioden efter andra världskriget – världen inte organiserar sig själv, säger Antony Blinken.

– För USA är valet följande: om vi inte spelar en roll i organiseringen, om vi inte intar en ledarroll, då kommer en av två saker att ske, antingen att någon annan gör det, och det kan mycket väl vara Kina – vilket förmodligen inte skulle ske på ett sätt som helt återspeglar våra intressen och värderingar – eller kanske lika illa, att ingen gör det. Då tenderar ett vakuum att uppstå som fylls med dåliga saker innan det fylls med bra saker.

– Så vi har ett intresse av att engagera oss, vi har ett intresse av att leda, och vi har ett intresse av att se till att vi – i den mån vi konkurrerar om hur detta nya ska se ut – lägger fram allt vi har. Enligt min bedömning vill Kina också ha en ordning, men det är en djupt illiberal ordning. Ordningen som vi söker är en mer liberal sådan, och det är vad tävlan handlar om.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program