Blinken: 100 procent av Gazas befolkning lider ”akut matosäkerhet”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Gazas hela befolkning lider av akut livsmedelsosäkerhet, säger nu USA:s utrikesminister Antony Blinken. Det är första gången en hel befolkning utsätts för detta.

Det kommer lite olika budskap från USA om situationen i Gaza.

Så här sade Antony Blinken på en fråga från BBC den 19 mars:

– Enligt det mest respekterade måttet på dessa saker, är 100 procent av befolkningen i Gaza på allvarliga nivåer av akut livsmedelsosäkerhet. Det är första gången en hel befolkning klassificeras så. Vi ser också – återigen, enligt i detta fall FN – 100 procent, hela befolkningen, är i behov av humanitärt bistånd. Jämför det med Sudan, där cirka 80 procent av befolkningen är i behov av humanitärt bistånd. Afghanistan, cirka 70 procent.

Men bara dagar innan, den 13 mars, påstod Blinken att ”israelerna har inte bara tillåtit mat in, de har arbetat för att se till att det kommer in och kommer till människor som behöver det” och att USA ”gör allt för att maximera inte bara vad som kommer in utan vad som når människor”.

Enligt BBC är akut livsmedelsosäkerhet när en person får i sig så lite mat att dennes liv är i omedelbar fara. Obesvarat leder det till svält.

Nyligen sade EU:s utrikeschef Josep Borrell att Israel använder svält som ett vapen.

Se klipp HÄR och HÄR.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program