Blev ”klimatsmart” – nu rusar elräkningen till 17 MILJONER och hela företaget hotas

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Arkivbild. Foto: Bengt B

Lundbergs Pressgjuteri i Vrigstad satsade på den så kallade ”gröna omställningen”. Men det var kanske inte det bästa beslutet. Nu är elräkningen tio gånger så hög som innan – och hela verksamheten hotas, rapporterar SVT Jönköping.

Det är familjeföretaget Lundbergs Pressgjuteri i Jönköping som nu hotas försvinna på grund av det extrema elpriset.

Bolaget har gått in för att genomföra den ”gröna omställningen” som Sveriges regering ofta pratar om. ”Framtidens industri”, påstår regeringen att den gröna omställningen är.

Det innebär att företaget övergått från så kallade fossila drivmedel i sina maskiner till eldrift.

”Lundbergs är ett familjeägt ’grönt’ gjuteri”, kan man läsa på företagets hemsida. Man har till och med ett certifikat på detta.

Vanligtvis har företaget en elräkning på 1-2 miljoner kronor per år. Men nu är kostnaden upp i samma nivå – varje månad.

Just nu ligger elen på cirka 4 kronor per kWh, uppges det. Detta skulle innebära en elräkning på 17 miljoner kronor för ett helt år.

– Vi kommer ha uppfyllt statens energipolitiska mål, säger företagets vd Cajsa Lundberg till SVT. CO2-fritt och sparat 50 procent av vår energi. Det kommer vi att ha uppnått 2024. Den smällen som kommer nu, med elpriserna, tar död på det. Vi finns inte här till jul om detta fortsätter.

Företagets existens är alltså hotat på grund av de ”gröna” beslut som fattats.

Detta trots, förklarar Lundberg, att bolaget varit högst riskmedvetet. Men så brutala som elpriserna nu blivit har varit något helt otänkbart.

Och elpriset slår mot hela processindustrin.

Hade Cajsa Lundberg vetat vart priserna skulle ta vägen hade hon aldrig gjort den ”gröna omställningen”, påpekar hon.

– Det skickar en dålig signal för de som tänker göra den gröna omställningen och de nya gröna investeringarna som måste göras. Hur ska man våga göra det med tanke på att detta kan hända? Vi klarar inte driften och vi klarar inte att betala elräkningen för den omställningen vi har gjort. Det finns inga pengar kvar till att fortsätta, säger hon i SVT.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program