Billström: Det blir ingen ”feministisk utrikespolitik”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

"Members of the Presidency" © Foto: European People's Party (CC BY 2.0)

Sveriges nya regering har som avsikt att så fort som möjligt föra in Sverige i Nato. Men någon ”feministisk utrikespolitik” kommer det inte bli tal om, säger utrikesminister Tobias Billström (M) till Aftonbladet. Billström vill fokusera på svenska intressen.

Det har spekulerats att Carl Bildt skulle bli Sveriges nya utrikesminister.

Så sent som i söndags fanns han med bland SvD:s ”hetaste namn” för en ny regering.

Men så blev det inte.

Det blir i stället Tobias Billström, och han meddelar nu att det regeringen inte kommer bedriva en ”feministisk utrikespolitik”, som den förra vänsterregeringen påstod sig göra.

– Nej, vi kommer inte bedriva en feministisk utrikespolitik. Den etiketten har inte fyllt något vidare bra syfte och den har skymt framför allt det faktum att svensk utrikespolitik måste grunda sig i frågan vad som är svenska värden och svenska intressen, säger han till Aftonbladet.

Den nya utrikespolitiken ska ha fokus på en större samverkan mellan Sverige och Europa, Norden samt Baltikum, påpekar Tobias Billström.

När Sverige kan vara medlem i Nato kan han inte säga, men hoppas det ska ske så fort som möjligt. Den nya regeringen avser uppfylla det avtal som Sverige ingått med Finland och Turkiet. Man tänker ha en ”positiv dialog” med Turkiet för att landet ska släppa in Sverige i den USA-ledda militäralliansen. Enligt Billström är Turkiet en demokrati med ”auktoritära inslag”.

Tobias Billström är känd som den person som redan 2013 gick emot dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldts massinvandring. Men då hade ”paradigmskiftet” i Sverige ännu inte skett.

Billström var migrationsminister och ville minska invandringen, men det ville inte Reinfeldt.

– Det kan inte vara utgångspunkten. Invandring berikar Sverige. Det är ett väldigt viktigt värde att människor kan komma till Sverige, och det har betytt mycket för Sveriges utveckling, svarade Fredrik Reinfeldt i mars 2013 enligt SVT.

Idag, nästan 10 år senare, har Reinfeldts idéer kastats ut genom fönstret.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program