Bidens ”galna” politik kan ha triggat Pentagon-läckan

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

De läckta amerikanska militärdokumenten härrör ”inte från någon vettvilling”. Det säger Swebbtvs analytiker Stig Berglund i ett nytt program. Läckan handlar om Ukrainakriget och ett växande internt missnöje mot Joe Biden och hans administration, tror Berglund. Det finns enorma motsättningar mellan underrättelseapparaten och Vita huset.

Det är i Swebbtvs senaste omvärldsanalys som Stig Berglund ger sin syn på den uppmärksammade så kallade Pentagon-läckan.

Han tror att det handlar om makten i USA, och om att få slut på kriget i Ukraina.

– Ja, det tror jag. Och inte bara det. Man är också väldigt, väldigt missnöjd med Bidenadministrationen och dess politik eftersom man anser att den skadar USA och USA:s centrala intressen. Allt i USA handlar om USA, och det gör nog även detta.

– Den här läckan kommer inte från någon vettvilling.

Berglund påpekar att detta inte är första gången något liknande sker i USA, att någon läcker känslig information om pågående krig och politik.

– Det finns väl en förhoppning om att fler ska få klart för sig att den här politiken som förts är tokig och galen, fortsätter han. Det finns ju enskilda personer som tidgare har släppt information, som Pentagon-rapporten från 1971 av Daniel Ellsberg, som jobbade för försvarsdepartementet, för RAND Corporation.

– Han släppte material som visar att från mitten av 1960-talet så trodde inte amerikansk militär på någon seger i Vietnam över huvud taget. Men det hann dö 45.000 amerikaner och gå åt en fruktansvärt massa pengar i det där kriget. Honom försökte man gå efter på alla möjliga vis. Han anklagades för att vara en utländsk spion, men fallet lades ner, eftersom det skedde ett inbrott hos Ellsbergs läkare, där någon hade snott journalen och började sprida skandalösa påståenden om honom. Då strök domstolen allt. Det är alltså hårda tag mot dem som läcker.

En 21-årig man från Massachusetts nationalgarde har gripits för den senaste Pentagon-läckan, men Berglund tror inte att det är han som är den verkliga källan.

– Det är absurt att han skulle ha krattat ihop en sådan mångfald av material, så att det, som det påstås, skakar USA:s försvarsmakt i grunden. Det är löjligt.

Enligt Berglund är informationen som släppts egentligen inte så okänd, men den är okänd för det amerikanska folket. Och det är det som är poängen. Att folket ska få reda på vad som sker.

Läckan är alltså avsedd att påverka den amerikanska allmänheten.

Det finns ett starkt missnöje mot Bidenadministrationen inom USA:s underrättelsetjänst, påpekar Berglund. Ett exempel på det är Seymour Herhs avslöjanden om Ukrainakriget. Hersh har nyligen avslöjat omfattande korruption hos Kievregimen. Enligt Seymour Hersh uppskattar CIA att Ukraina förskingrade 400 miljoner dollar förra året. ”En annan expert jämför nivån av korruptionen i Kiev med att den närmar sig nivån av Afghanistankriget”, skriver Hersh.

– De är missnöjda med hur USA sköts, ur ett Amerika-patriotiskt perspektiv.

– När det inte blir någon upprensning på den militära sidan och Vita huset inte vill fatta, blir man väldigt irriterade. Delar av underrättelseväsendet tappar förtroendet för Bidenadministrationen.

Det verkliga sammanbrottet mellan Vita huset och underrättelseapparaten ska ha kommit när Joe Biden beslutade att bomba Nord Stream. Detta var något som aldrig diskuterades.

– Jag tror så här. Det finns intressen som vill att det kommer ut information så folk förstår att landet är på fel kurs. Och man måste få någon att göra jobbet. Den personen har nog en väldig otur, tror jag.

– Är det så, vilket jag tror, att detta är en politisk läcka i den mening att landet nu är på jätte-, jättefel kurs, då tror jag inte att detta är det sista vi ser. Jag tror inte att de här människor ser fram emot ett återval av Joe Biden 2024, om man säger så.

Se hela programmet:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program