Bidens covidcensur bröt mot lagen – ”Stor seger” för yttrandefriheten

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Arkivbild. © Foto: VisbyStar (CC BY-SA 4.0)

Bidenadministrationens påtryckningar mot nätjättar under covid att censurera oliktänkande som gick emot maktelitens narrativ om viruset utgjorde troligen ett brott mot lagen, rapporterar Washington Post.

Bidenadministrationen, högt uppsatta hälsotjänstemän samt FBI bröt troligen mot det första tillägget till den amerikanska konstitutionen i samband med den så kallade pandemin.

Detta för att man pressade sociala medieplattformar att moderera sitt innehåll utifrån det förhärskande ”narrativet” om smittan.

Det fastslår nu en appellationsdomstol i USA.

Domarna i fallet förklarar att Vita huset sannolikt ”tvingade plattformarna att fatta sina modereringsbeslut genom hotfulla meddelanden och hot om negativa konsekvenser” samt ”uppmuntrade signifikant plattformens beslut genom att beordra dess beslutsfattande processer, båda i strid med det första tillägget”, uppger Washington Post.

Beslutet, som fattades enhälligt av tre domare, kommer sannolikt bli ”en seger för konservativa som länge hävdat att sociala medieplattformars försök till innehållsmoderering begränsar deras yttrandefrihet”, fortsätter Washington Post.

Louisianas åklagare Jeff Landry kallar domen för en ”stor seger mot censur”, enligt Fox News.

I ett Fox-inslag förklaras det att fallet troligen kommer landa i Högsta domstolen och leda till en renässans när det gäller friheter i den amerikanska konstitutionen, detta ”tack vare dessa modiga domare som stod upp mot Bidenadministrationens auktoritärism”.

– Man talar om hot mot demokratin. Jag kan inte tänka mig ett större hot mot demokratin än när en sittande president trampar på första tillägget för att förhindra sina politiska motståndare att argumentera emot hans politik, säger en jurist i Fox.

– Detta är vad rättsväsendet borde göra, påpekar han.

Se inslag:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program