Bengt Westerberg tänker inte rösta på Liberalerna 2022

Faksimil: Länstyrelsen Örebros Youtube-kanal

I en intervju med ETC avslöjar Bengt Westerberg att han inte kommer att rösta på Liberalerna i valet 2022. Han anser att samarbetet med Sverigedemokraterna gör det omöjligt för honom att stötta partiet.

Westerberg som länge ledde dåvarande Folkpartiet, som idag heter Liberalerna, framhåller istället den ökända Jan Jönsson som en socialliberal idol. Jönsson menade att han kunde förmå tungt kriminella att upphöra med sin kriminella verksamhet, med hjälp av allvarssamtal. I dessa samtal skulle de unga männen få lära sig hur man ska vara som man och traditionella mansnormer skulle utmanas. Jönsson lanserade också en strategi för Stockholms stad avseende hur man skulle hantera IS-terrorister med svenskt medborgarskap som återvände till Sverige och Stockholm. Strategin var att sätta upp vad han beskrev som ett ”expert-team” som skulle skriva brev till IS-terroristerna samt ringa dem. Westerberg deklarerar att han kommer att rösta på Liberalerna i det lokala valet i Stockholm, på grund av Jönsson och den socialliberala falangen som har kontroll där. Däremot kommer han inte rösta på Liberalerna i riksvalet.

– Jag kan inte stödja ett parti som öppet säger att man är berett att bilda regering som förutsätter ett aktivt stöd av Sverigedemokraterna, säger Westerberg till TT.

Westerberg är ökänd för att ha lämnat SVT:s valstudio efter att Ny Demokrati blev invalda och skulle ta plats i studion. Han gjorde det i protest mot partiet som han ansåg vara rasistiskt.

Inom Liberalerna råder det stor splittring kring hur relationerna till Sverigedemokraterna ska hanteras. Flera riksdagsledamöter och andra framträdande i Liberalerna har protesterat öppet. Liberalerna ska bland annat debattera frågan om Sverigedemokraterna på Landsmötet. Om Liberalerna som parti omprövar sin ställning kring det är mindre troligt enligt de flesta bedömare. Sabuni lovade initialt när hon blivit vald att hålla kvar vi Januariöverenskommelsen, men sade också att man skulle återkomma med partiets ställningstagandet inför valet 2022. Liberalerna lämnade sedan Januariöverenskommelsen efter att regeringen Löfvén föll. Partiet ställde sig då bakom Ulf Kristersson som statsministerkandidat istället.

Liberalerna ligger under riksdagsspärren och har haft en längre opinionskris sedan valet 2018.