Bryssel inför covidpass för att få äta ute

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Belgiens huvudstad Bryssel har nu infört covidpass för befolkningen. Personer som är över 16 år måste från och med idag påvisa covidvaccinering genom en QR-kod för att till exempel få äta på restaurang, rapporterar SR Ekot. Även i andra delar av landet kan passen bli verklighet.

Delar av Belgien inför covidpass för att få komma in på diverse inomhusaktiviteter, däribland resturnager. Under fredagen har passen införts i huvudstaden Bryssel.

Även Vallonien har planer på att införa dem, men där finns finns juridiska frågetecken kring passen.

Flandern i norra Belgien säger dock nej.

Kritiker anser att covidpassen är orättvisa och diskriminerande.

Reglerna innebär att alla som är 16 år äldre måste uppvisa covidpass med en QR-kod för att komma in på restauranger, pubar och caféer. Detta gäller också för äldreboenden, sjukhus och sporthallar, enligt Sveriges Radio.

QR-koden som finns på passen visar om en person är vaccinerad eller har antikroppar från en genomgående covidinfektion de senaste sex månaderna.

Särskilt kritiska är personer som driver restaurangverksamhet.

– Det är en katastrof, vi kommer förlora kunder och det är inte vår roll att kontrollera om folk är vaccinerade, säger restaurangägaren Tom till Ekot.

Han tycker rentav covidpassen är löjliga, eftersom han ändå inte har laglig rätt att kräva att hans personal ska vara vaccinerad.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program