BBC: Ukrainska män gömmer sig – ”jagas” och tvingas in i armén

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Ukraina-flagga. Foto: Swebbtv arkiv

Ukrainska män gömmer nu sig för att undvika att tvingas in i armén, rapporterar BBC News. De vågar inte gå på bröllop eller åka kollektivtrafik, av rädsla för att fångas in av militären och skickas till fronten.

Ukrainas militär är i ”desperat” behov av soldater, rapporterar brittiska BBC. Men att hitta frivilliga som vill strida i kriget mot Ryssland är numera svårt.

Ukrainska män är så rädda för att tvingas in i armén att de inte ens vågar vistas utomhus, enligt nyhetskanalen. Det är för riskabelt. För de fångas in och skickas till fronten.

Den ukrainska militären är ”på jakt efter dem”, skriver BBC, vilket gör att många män alltså gömmer sig. Att åka kollektivtrafik är till exempel uteslutet. Samma rädsla gäller för att vistas på restauranger, stormarknader och i offentliga parker.

Vissa män lämnar inte sina hem. Samtidigt har det skapats grupper i sociala medier som avslöjar var militärens tjänstemän befinner sig.

Bakgrunden är det stora antalet ukrainska soldater som dödats, skadats eller är utmattade av kriget, vilket gjort att den ukrainska regeringen intensifierat sina försök att mobilisera fler män.

En person hävdar att ett dussintal av hans vänner och bekanta dödats i kriget.

”Mobiliseringspatrullerna har ett fruktansvärt rykte, särskilt i Odessa, för att dra ut människor från bussar och från tågstationer och skicka dem direkt till rekryteringscenter”, skriver BBC.

En ukrainsk man jämför mobiliseringspatrullerna med ”banditer”.

Se inslag HÄR.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program