Bästa för Europa vore om USA försvann, enligt ledande fransk intellektuell

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

USA:s styrs av en krigshungrig omoralisk härskarklass som söker våld och konflikter. Det hävdar den franska historikern Emmanuel Todd i en intervju med BFMTV, rapporterar Tass. Men denna ”geopolitkska terror” kommer misslyckas, förutser han.

Emmanuel Todd, en av Frankrikes ledande intellektuella, sågar nu USA:s närvaro i Europa.

Enligt Todd vore det bästa för Europa att USA försvinner härifrån.

Bland annat menar han att det som skett i Ukraina är en ”fälla”, som uppstod på grund av ukrainska nationalism, Washingtons villfarelser om att kunna krossa Ryssland samt västs oförmåga att förstå sin egen bristande industriella kapacitet.

Väst har ”dömt Ukraina till fruktansvärt lidande”, förklarar han i intervjun, genom att lura i dem illusionen att man kan stödja dem fullt ut, vilket man alltså inte kan.

USA:s mål med kriget har även varit att förhindra en närmare vänskap mellan Tyskland och Ryssland. USA för ”en politik av geopolitisk terror”, säger Emmanuel Todd.

Men den här politiken är dömd att misslyckas, och väst kommer förlora, påpekar han. I realiteten är det västvärlden som kommer försvagas.

USA kommer till slut tvingas dra sig tillbaka från Asien och ”alla andra regioner där man har underblåst konflikter”, förutspår historikern.

Härskarklassen i USA är omoralisk och på väg att brytas ner, menar han vidare.

– Jag har i detalj analyserat stämningen hos den härskande klassen i USA. Företrädarna för denna klass har ingen moral. De föredrar bara krig och pengar. De skulle vilja utlösa kaos i Eurasien, säger Emmanuel Todd i BMTV.

– Det bästa som kan hända Europa är USA:s tillbakadragande.

Enligt Todd är USA:s maktelit besatt av nihilism och söker hela tiden krig och våld. ”Den härskande klassen”, som han kallar det, har förlorat sin ”protestantiska matris”.

– Man vet inte vart man är på väg, och man fortsätter provocera fram konflikter överallt.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program