”Bankers brott mot kontraheringsplikten kan tvinga ut människor på gatan”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Alternativmedier och andra får sina bankkonton nerstängda av svenska banker. Agerandet är allvarligt och borde leda till ett ingripande från myndigheter, säger Swebbtvs politiska och ekonomiska kommentator Magnus Stenlund.

Det är i en ny ledare som Swebbtvs Magnus Stenlund riktar ytterligare kritik mot bankernas tillämpning av penningtvättslagen. Används lagen i ett politiskt syfte, eller vad handlar det om?

Stenlund kritiserar bland annat lagens subjektiva funktion.

Nyligen fick Swebbtv sina konton stängda av Marginalen bank, som hänvisar till ”bristande kundkännedom”, utan att upplysa om vad detta skulle vara.

– Vad lagen faktiskt innebär är att överlåta terroristbedömningen till bankkassörskans subjektiva uppfattning, som hon bildar sig genom sina inre värderingar, säger Magnus Stenlund.

– En blick på kundens måhända ovårdade svarta skägg, eller tvärtom, allt för oklanderligt vita skjorta och slips. Tycker hon att han ser lite suspekt ut, hur rätt eller fel, hur rasistisk, populistisk, fördomsfull, misogyn eller manshatande hennes uppfattning än är, så ska hon göra en kontroll.

Blir kunden upprörd, kan detta väcka ytterligare misstankar.

– Att vända på klacken, styrker hennes misstroende och den självuppfyllande terroriststämpeln är, ur bankens synvinkel, redan därmed bekräftad.

Enligt Magnus Stenlund borde bankernas agerande leda till ett ingripande från myndigheter.

En sådan här tillämpning torde inte överensstämma med lagstiftarens avsikt.

– Det hade sannolikt räckt med ett skarpt uttalande från Finansinspektionen om att detta beteende inte är vare sig önskvärt eller tillåtet, säger han.

Penningtvättslagen, i sin senaste utformning, ligger helt i linje med bankernas förändrade och försämrade attityd mot kunder, påpekar Stenlund.

Han ser ingen som helst affärsmässig logik i bankernas beteende.

– Bankerna riskerar inte böter om de skulle välja att gå mjukare fram. Att ta in synpunkter på ett skonsamt, rentav ursäktande vis, från dem som hamnat i skottgluggen, med rätt eller orätt.

Bankerna ”tar i med storsläggan för att slå ihjäl myggor”, säger han. Det liknar polisens misslyckade arbete med att stoppa verklig och grov brottslighet.

– Varför?, undrar han.

Banker har en så kallad kontraheringsplikt, vilket i princip innebär en skyldighet att ingå avtal. Den rättsliga huvudregeln är annars avtalsfrihet.

Men bankerna bryter mot sin kontraheringsplikt, säger Stenlund.

– Bankernas brott mot kontraheringsplikten kan alltså i praktiken tvinga ut även bemedlade människor på gatan. Att svältas ihjäl trots att du har pengar och tillgångar är en konkret möjlighet i dagens Sverige. Och detta är man förstås väl medvetna om. Det är själva syftet.

Se Magnus Stenlunds noggranna genomgång av lagen:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program