Bakslag för Kina i Taiwans presidentval

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild: Envato Elements ©

Det taiwanesiska presidentvalet slutade med en vinst för den självständighetssträvande Lai Ching-te och hans parti DPP. Den kinesiska regimen har påstått att presidentvalet är ett val mellan krig eller fred och resultatet av presidentvalet är ett bakslag för Kina.

Ching-te vann med 40 procent av rösterna, närmast följt av KMT:s kandidat Hou Yu-ih som fick 33,5 procent av rösterna. KMT vill se närmare band med Kina och motsätter sig alla idéer på att Taiwan ska utropa självständighet. DPP strävar efter allt mer frihet från Kina och den kinesiska regimen har pekat ut Ching-te som en farlig separatist.

En tredje kandidat, Ko Wen-je, som representerar partiet TPP har intagit en mellanposition jämfört med de två mer framstående partierna KMT och DPP. Wen-je samlade ihop 26,5 procent av rösterna.

Den ryska ideologen Alexander Dugin har uttryckt ilska över resultatet och anklagar den taiwanesiska presidenten för att vara en globalistlakej. Han menar att Kinas regim är vansinniga över resultatet och att ett krig mellan Taiwan och Kina är nära.

Andra menar att den taiwanesiska segern är en seger för demokrati och självständighet från den kommunistiska diktaturen Kina.

Den kinesiska presidenten Xi Jinping har vid upprepade tillfällen sagt att Taiwan ska annekteras av Kina, med militära medel om så krävs. Taiwan har en mycket särskild internationell status, då landet inte erkänns som självständigt av mer än en handfull länder i världen. USA som är Taiwans närmaste partner erkänner den så kallade Ett Kina-politiken, vilket innebär att Taiwan ses som en autonom del av den kinesiska republiken men inte som självständig.

Det är inte bara USA som intar den ställningen utan det gör också Sverige och nästintill alla europeiska stater. I Europa är det bara Vatikanstaten som erkänner Taiwan som ett självständigt land. Den amerikanska presidenten Joe Biden har i ett uttalande efter det taiwanesiska valet klargjort att USA inte stöttar en taiwanesisk självständighetsförklaring, enligt Channel News Asia.

USA har också intagit en position som kallas för strategisk tvetydighet, där man inte avslöjar om USA kommer gå i krig för att försvara Taiwan eller inte vid ett potentiellt kinesiskt angrepp mot önationen. Under en längre tid har Kina successivt ökat sina militära aktiviteter kring ön med både örlogsfartyg och stridsflyg.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program