Avslöjat: Så sprängde USA sönder Nord Stream

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Danska försvaret

Det var USA i samarbete med Norge som bombade sönder den rysk-europeiska energiinfrastrukturen Nord Stream i september förra året. Det hävdar ett nystartat Substack-konto som uppges tillhöra den legendariska grävande journalisten Seymour Hersh. Enligt Hersh placerade dykare från amerikanska marinen ut sprängämnen med fjärrutlösare på gasledningarna i samband med en Nato-övning i Östersjön tidigare under 2022. Artikeln baseras på en källa som ska ha direkt kunskap om planeringen. Seymour Hersh bekräftar för Sputnik News att det är han som ligger bakom avslöjandet.

Ryssland har tidigare pekat ut USA och ”anglosaxarna” för terrordådet som sprängde sönder Nord Streams gasledningar i Östersjön i september i fjol.

Nu har Pulitzervinnaren Seymour Hersh, en av världens främsta grävande journalister, publicerat en artikel på Substack som avslöjar hur attacken gick till – och vilka som ligger bakom den.

Enligt artikeln genomfördes dådet under en amerikansk ”hemlig sjöoperation”. Inblandade i terrorattacken var även CIA och Nato-landet Norge.

Detta hävdas under artikelrubriken ”Hur Amerika tog ut Nord Stream”.

”I juni förra året, placerade marinens dykare, som opererade under täckmantel av en allmänt uppmärksammad midsommar-Natoövning känd som BALTOPS 22, de fjärrutlösande sprängämnena som tre månader senare förstörde tre av de fyra Nord Stream-rörledningarna, enligt en källa med direkt kunskap om verksamhetsplaneringen”, skriver Seymour Hersh.

”Någon gång i mars flög några medlemmar i teamet till Norge för att träffa den norska underrättelsetjänsten och marinen.”

En av nyckelfrågorna ska ha varit att hitta det bästa stället i Östersjön för att plantera sprängämnena. Och den norska flottan var snabb att hitta rätt plats, enligt Hersh. Det grunda vattnet i Östersjön några mil utanför danska Bornholm, fortsätter artikeln.

– De hatade ryssarna, säger källan om Norge.

Men norrmännen kan även haft andra intressen, påpekas det i artikeln, eftersom förstörelsen av Nord Stream skulle göra så Norge kunna sälja mycket mer av sin egen naturgas till Europa.

Sprängladdningarna ska sedan, tre månader senare – den 26 september 2022 – ha utlösts via en ekolodsboj som ett övervakningsplan från norska marinen släppt i havet. Först gick signalen till Nord Stream 2, sedan till Nord Stream 1.

Operationen ska ha kommit till stånd efter månader av diskussioner fram och tillbaka mellan Vita huset, CIA och militären, med fokus på hur man kunde genomföra det utan att lämna några spår av amerikansk inblandning i attacken, skriver RT om avslöjandet.

Både CIA och Vita huset förnekar att man varit inblandade i attentatet.

Sputnik News uppger att man fått det verifierat att Substack-kontot med avslöjandet verkligen tillhör Seymour Hersh.

– Självklart, säger Hersh när Sputnik frågar honom om det är han som skrivit artikeln som alltså lades upp på ett nytt Substack-konto som skapats precis före publiceringen.

På Substack-kontot förklarar författaren att han valt den plattformen för att få frihet:

”Här har jag den typ av frihet jag alltid kämpat för. Jag har sett hur författare efter författare på den här plattformen befriat sig från sina förläggares ekonomiska intressen, gjort djupa artiklar utan rädsla för ordräkningar eller kolumnstorlek, och – viktigast av allt – talat direkt till sina läsare”, skriver Seymour Hersh i en annan artikel rubricerad ”Varför Substack?”

Nord Stream-avslöjandet ska han ha arbetat med i flera månader. Detta är ”sanningen som jag arbetade i tre månader för att hitta”, skriver han.

Texten uppdateras.

Läs hela avslöjandet HÄR.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program