I riksdagen debatterades återvandring idag måndag. Detta efter att Sverigedemokraternas riksdagsledamot Tobias Andersson krävt svar från inrikesministern om varför återvandring av ukrainare är prioriterat av regeringen, men inte andra grupper av migranter.
– Det märkliga i sammanhanget är dock att regeringen aldrig tidigare visat ett sådant aktivt intresse för återvandring och frivilligt återvändande. Det finns gott om andra grupper av migranter som kommit till Sverige från områden som nu är att bedöma som trygga, men vilka regeringen inte verkat för att få ut, sade Tobias Andersson under debatten.
Debatten grundar sig i ett regeringsbeslut den 19 maj där regeringen uppdragit åt Migrationsverket att analysera och föreslå åtgärder som förmår ukrainare att återvandra, även om kriget fortfarande pågår i Ukraina.
Migrationsminister Anders Ygeman menar att det redan finns återvändandestöd att tillgå för den som vill återvandra till andra länder än Ukraina.
Under debatten tog även riksdagens mest massinvandringsvänliga riksdagsledamot Annika Hirvonen (MP) ordet och krävde att Socialdemokraterna återgår till en mer invandringsvänlig linje, istället för att successivt inta en mer restriktiv syn på invandringen. Hon menade specifikt att afghanska migranter får det allt svårare att få asyl i Sverige.
Socialdemokraterna har under en längre tid successivt skärpt sin migrationspolitik. Nyligen meddelade den socialdemokratiska regeringen att språkkrav för permanent uppehållstillstånd ska utredas och implementeras.
Alltfler pekar på att Socialdemokraterna siktar på att kopiera de danska Socialdemokraterna, som successivt skärpt sin migrationspolitik. De danska Socialdemokraterna ligger långt ifrån den svenska motsvarigheten i den specifika frågan, då de de danska socialdemokraterna liksom övriga större danska partierna snarare pratar om återvandring från Danmark, än invandring till Danmark.
Utanför riksdagen kritiserar partiet Alternativ för Sverige samtliga riksdagspartier för en frånvarande eller enbart symbolisk återvandringspolitik. De menar att det krävs en omfattande och i huvudsak tvingande återvandring och inte en frivillig sådan, främst riktat mot utomeuropeiska migranter.