Asylsökare undantas från covidtest och inreseförbud

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: Björn Bjarnesjö/Pressbild

Från och med den 28 december krävs ett negativt covidtest för utländska medborgare för att få resa in till Sverige. Detta för att förhindra smittspridning av covid-19. Men det finns undantag från reglerna: asylsökare.

Från och med igår tisdag räcker det inte längre med ett vaccinationsintyg eller dokumentation om att man tillfrisknat från covid-19 för att få resa in i Sverige. Det krävs ett testintyg för samtliga resenärer ”med vissa undantag”, enligt regeringens hemsida.

En av grupperna som undantas är asylsökare. De är också undantagna det tillfälliga inreseförbud som gäller för så kallade icke-nödvändiga resor till Sverige.

Det förklarade Migrationsverket på Twitter på tisdagen.

”Asylsökande är undantagna kravet på negativt covid-19-test. De är också undantagna inreseförbudet”, skriver myndigheten i ett inlägg.

Förklaringen finns även på regeringens hemsida:

”Rätten till asyl påverkas inte av beslutet. Från inreseförbudet och kravet på negativt covid-19-test undantas personer som har särskilt angelägna behov i Sverige, till exempel personer som är i behov av internationellt skydd eller som har andra humanitära skäl. I detta undantag ingår bland annat asylsökande och kvotflyktingar. Detta i enlighet med Sveriges internationella åtaganden.”

Undantaget har väckt starka reaktioner i sociala medier.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program