Amerikanska trupper i Ukraina – kan vara förberedelse för storkrig

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Amerikansk militär är nu på plats i Ukraina med det påstådda syftet att inspektera de vapen som väst har skickat dit, rapporterar AP. Men enligt den pensionerade arméöversten Douglas Macgregor ser det snarare ut som en förberedelse för att skicka in större reguljära trupper i landet, säger han i en intervju med Redacted. Den påstådda planen att västmakter vill skapa en ”koalition av frivilliga” länder för att Ukraina inte ska förlora kriget mot Ryssland, kan bli en realitet, hävdar han.

USA har nu skickat ett mindre antal militärer till Ukraina, så kallade ”militärinspektörer”, med det påstådda syftet att hålla koll på vapen och utrustning som skickats till Ukraina.

Dessa styrkor ”verkar vara bland de första amerikanska militärer som officiellt gått in i Ukraina sedan Ryssland invaderade”, skriver NBC News.

Men den amerikanska arméöversten och miltiäranalytikern Douglas Macgregor är skeptisk till dessa påståenden. Han befarar i stället att det handlar om en rekognosering för att skicka reguljära trupper till landet – tiotusentals trupper.

Ukraina har förlorat cirka 20 procent av sitt territorium till Ryssland och nu är landet utan ström, sedan Ryssland bombat sönder dess energisystem. På senare tid har det därför från västerländskt håll talats om att skapa en ”koalition av frivilliga” länder som ska gå in i Ukraina och försöka besegra Ryssland.

– Vad handlar detta egentligen om, säger Douglas Macgregor i Redacted News. Vi har hållit på med detta i åtta månader och spenderat 65 miljarder dollar. Och plötsligt nu bryr vi oss om ansvarstagande? Detta börjar likna en förberedelse för det mycket farliga förslaget att en multinationell koalition av frivilliga, en styrka på kanske 40.000-80.000 västerländska styrkor, ska skickas in i västra Ukraina.

Det kan låta tokigt, men Natochefen Jens Stoltenberg har ju till exempel klargjort att Ryssland inte får vinna kriget. Det vore en ”förlust för oss alla”, har han sagt.

Och Macgregor tror att det kan ske inom de närmaste fyra veckorna, innan marken i Ukraina fryser och Ryssland inleder sin väntade massiva offensiv för att slutföra kriget.

Enligt Douglas Macgregor pratas det också om att upprätta en rysk exilregering i väst, för att ytterligare försöka försvaga den nuvarande ryska regeringen.

– Innan man går in i ett område för att slåss skickar man först in ett mindre antal soldater för att undersöka det och hitta platser för att etablera bra positioner. Jag ingick i en sådan grupp 1990. Det krävs inte många personer för att göra det. Så det är helt logiskt att säga att dessa trupper letar efter platser där de kan vara, etablera sig och uppehålla sig.

– Att de är där för att bevaka de vapen som skickats dit i ett område lika stort som Texas är absurt. Minst 40 procent har redan sålts av och skickats till andra länder. Jag tror inte på det.

Men enligt Douglas Macgregor har USA missbedömt situationen om de tror att Ryssland inte kommer attackera västerländska trupper inne i Ukraina.

– Så fort de tar sig över gränsen i Polen eller Rumänien in i Ukraina kan de attackeras. Att tro att de kan lura någon, smyga in i västra Ukraina under natten, är galenskap. Om vi går in i landet kommer vi hamna under eld. Och ryssarnas första instinkt blir att utplåna de amerikanska styrkorna, som skulle leda och utgöra kärnan. Det är en invit till direkt krig med Ryssland.

Se hela:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program