Oppositionspartierna är alltmer aktiva och ställer krav efter att säkerhetsläget försämras i Europa. Några av kraven som framförs kommer från Moderaterna, de vill blanda annat sammankalla försvarsberedningen igen. Samtidigt var besvikelsen stor efter regeringens informationsträff angående säkerhetsläget i Europa, vilket lett till att krav på faktiska överläggningar genomförs istället.
Efter statsministerns möte med samtliga partiledare var besvikelsen mycket stor. Flera partier menar att det behövs fler beslut som tas över partigränserna. Centerpartiets partiledare Annie Lööf menade att regeringens information varit knapphändig och ställer krav på förhandlingar i frågan.
— En så smal regering som nu styr landet behöver ju förstå att man måste samarbeta och ha samsyn med fler i riksdagen, och då räcker inte information. Då är det överläggningar och förhandlingar som krävs, sade Lööf till TT.
Samtidigt har Moderaterna krävt partigemensamma uttalanden likt det som Finland gjort om den så kallade NATO-optionen. Detta krav har framförts både under Folk och Försvar samt under partiledardebatten. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson menar att ett partiöverskridande uttalande om NATO-medlemskapet är av nöden.
– Västvärlden måste stå upp och stå emot. Och Sverige borde göra som den finska statsledningen och tala fullständig klartext, för Finlands sak är också vår, menade Kristersson under partiledardebatten i riksdagen.
Riksdagsmannen Roger Richthoff från Sverigedemokraterna menar däremot att en NATO-option bara ska ses som en markering mot Ryssland, om att Sverige bestämmer själv över ett eventuellt medlemskap. Han vill absolut inte att Sverige ska gå med i NATO.
– Sverige behöver rusta upp sin totalförsvarsförmåga och vi ska inte gå med i NATO. Särskilt det civila försvaret, som är eftersatt på grund av de övriga partiernas vanvettiga beslut att i princip skrota allt typ av civilt försvar, behöver rustas upp. Idag kan främmande makt använda ytterst små medel för att åstadkomma stor skada på samhället. Detta på grund av det eftersatta civilförsvaret, framhåller Richthoff till Swebbtv Nyheter.
– Sverige bör också formalisera ett försvarsförbund med Finland. Sverige och Finland har i princip ett sådant idag, där vi har gemensam planering bortom fredstid som det kallas. Väpnad konflikt och krig om vi ska tala klartext. Vad som krävs är däremot skriftliga förpliktelser mellan våra länder. Ett sådant försvarsförbund skapar stabilitet i vår del av världen och höjer våra två länders samlade försvarsförmåga samt är krigsavhållande, fortsätter Richthoff.
Kalla in försvarsberedningen är också ett krav från Moderaterna. Kristersson menar att det krävs för att kunna stärka svensk försvarsförmåga på mycket kort sikt. Om försvarsberedningen ska kallas in menar Richthoff att det är viktigt att rätt kompetens rekryteras till beredningen.
– Jag vill framhålla Tommy Åkesson som var huvudsekreterare senast i försvarsberedningen, med honom följer mycket djup kunskap som i många stycken bidrog till arbetet i den tidigare försvarsberedningen. Även om det ryktas att han motarbetas av andra tjänstemän. Tommy Åkesson var ovärderlig för den framgång som arbetet i försvarsberedningen ledde fram till, säger Richthoff som var ledamot i försvarsberedningen.
Den press de olika partierna sätter på regeringen har hittills tagits med ro av ansvariga ministrar. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) menar att det inte finns några skäl att kalla in försvarsberedningen igen. Statsminister Magdalena Andersson (S) har inte aviserat några fler informationsträffar och heller inga överläggningar med partierna utanför regeringen.